تصویر ذهنی ارزیابانه در فضا های اجتماع محور با رویکرد تقویت خاطره جمعی و مهرانگیزی در شهر (مطالعه موردی: محدوده میدان قدس تا امامزاده حسن در شهر کرج)
محل انتشار: فصلنامه مطالعات فضا و مکان، دوره: 1، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 189
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSPS-1-4_003
تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1402
چکیده مقاله:
کیفیت بصری می تواند تاثیرات قوی بر تجربه و رضایت مندی از قرارگیری در محیط ایجاد کند. تصاویر ذهنی ارزیابانه به قرارگیری علائم محیطی و ارزیابی هایی که به احساسات، جمع بندی ها و رفتارها شکل می دهد بستگی دارد. مولفه هایی چون زمان، مکان و همراهی با افراد در تقویت خاطره جمعی و یادآوری مکان موثر است. نقش های فرهنگی به تصویرهای ذهنی فرد شکل می د هد و می تواند شخصیت اجتماع ناپذیر برای مسافرین، خریداران، بازدیدکنندگان و دیگر افرادی که منظر شهر را تجربه می کنند، ایجاد نماید. بنابراین وجود فضاهایی با کاربری فرهنگی- تاریخی در محدوده امامزاده حسن(ع) تا میدان قدس، با داشتن پتانسیل های ویژه ایجاد فضاهای اجتماع محور می تواند به تقویت مهرانگیزی مکان کمک کند. این پژوهش به چگونگی تاثیرگذاری الگوهای نشانه شناختی فضاهای شهری بر تجلی خاطره جمعی و تداوم حضور می پردازد. به این منظور با هدف دستیابی به چارچوب هدایت گر ایجاد فضاهای باز شهری اجتماع محور، با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی با انجام مطالعات میدانی به شناسایی کیفیت فضاهای رویداد و امکانات و مشخصات ضروری آن از منظر شهروندان، می پردازد. لذا، با ارائه راهکارهایی جهت بسترسازی و تولید شرایط لازم برای تقویت حس خاطره ی جمعی در فضاهای اجتماع محور، بازشناسی خواهد شد. یافته های پژوهش نشان می دهد برای بازشناسی تصاویر ذهنی در خاطره جمعی در فضاهای شهری، چهار معیار رضایت بخش، هیجان-انگیز، اضطراب آور و کسلکننده در ارزشیابی کیفیت فضا موثر است. ارزیابی ارتباط این معیارها با شاخصه های کالبدی محیط و تصاویر ذهنی افراد تعیین کننده اهمیت معیارهای روان شناختی و جامعه شناختی برای ایجاد فضاهای رویدادمحور در سطح شهر خواهد بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سارا دشت گرد
گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد، هشتگرد، ایران
مریم اکبری
دکتری معماری، مدرس گروه معماری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :