بررسی نرخ گیرایی تلیسه ها وگاوهای شیری در فصول مختلف سال

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی صنعت و تجاری سازی کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCICA03_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 777
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد زندی

دانشیار پژوهشکده کشاورزی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

محمدرضا سنجابی

دانشیار پژوهشکده کشاورزی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

آناهیتا قائدرحمتی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی دام، دانشکده علومدامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی خوزستان

چکیده

در صنعت پرورش گاو شیری، گاوهایی که تولید شیربالایی دارند بکار گرفته می شوند که این امر باعث بروز کاهش باروری در دهه های اخیر در گله ها شده است. باروری یک صفت پیچیده است و می تواند به توانایی گاو در بازگشت به فحلی در زمان مشخص پس از گوساله زایی، نشان دادن علایم فحلی و آبستنی با تعداد تلقیح کمتر اطلاق شود. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد تلیسه ها و گاوهای شیرده در فصول مختلف سال بود و برای این منظور نرخ گیرایی برای هریک از تلیسه ها و گاوهای شیری (یک و چند شکم زایش) در پنج سال متوالی در گاوداری مورد مطالعه محاسبه شد. نرخ گیرایی با محاسبه تعداد دفعات تلقیح به ازای هر ابستنی بدست می اید. نتایج این مطالعه نشان داد نرخ گیرایی تلیسه ها در فصل زمستان بطور معنی داری در مقایسه با فصل تابستان کاهش یافت. همچنین نرخ گیرایی گاوهای شیری بطور معنی داری در فصل تابستان کاهش یافته است. از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مهم ترین عامل محیطی که بر میزان آبستنی موثر است. درجه حرارت بالا در زمان تلقیح می باشد. به منظور کاهش اثرات زیان آور تنش گرمایی راهکارهای مختلف تغذیه ای و تولیدمثلی مطرح می باشد. بطوری که در زمان استرس گرمایی بهتر است میزان پروتئین حیره کاهش یابد و یا تزریق Hcg پنج روز پس از تلقیح مصنوعی در فصل گرم سال می تواند نرخ ابستنی را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

تلیسه، گاو شیری، تلقیح، نرخ گیرایی، ابستنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.