تحلیل محتوای کتاب های درسی علوم تجربی پنجم ابتدایی ایران، مالزی، ترکیه، عربستان، کویت و عمان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی آموزش علوم تجربی
  • کد COI اختصاصی: NCSEC01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کیانی برازجانی

استادیار، دکترای شیمی، مدرس دانشگاه فرهنگیان، پردیس علامه طباطبایی، بوشهر، ایران

آرمین زاهدی

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس علامه طباطبایی، بوشهر، ایران

رضا کیان پور

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس علامه طباطبایی، بوشهر، ایران

چکیده

محتوای کتب درسی در شکل گیری شناخت، مهارت و نگرش دانش آموزان اهمیت زیادی دارد. مطالعه و تطبیق محتوای کتب درسی ایران با کشورهای پیشرفته ی آسیایی ما را با نقاط قوت و ضعف خود در زمینه برنامه ریزی درسی آشنا می کند. هدف از این پژوهش بررسی محتوای کتاب علوم تجربی پایه پنجم ابتدایی کشورهای ایران، مالزی، ترکیه، عربستان، کویت و عمان می باشد. این مقاله به روش تحلیل محتوا به رشته تحریر در آمده است. جامعه آماری، کتب علوم پایه پنجم کشورهای ذکر شده می باشد که همه ی جامعه به روش سرشماری به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفته است. واحد تحلیل، متن، تصاویر ، فعالیت ها و آزمایشات موجود در کتاب ها می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کتاب علوم پایه پنجم ایران از ابعاد کیفیت تصاویر، توجه به ارزشیابی، ارائه مطالب کاربردی و تمرینات خلاقانه نسبت به کتب مالزی، ترکیه و عمان سطح پایین تری دارد ولی در مقایسه با کتاب عربستان و کویت برتر می باشد. امید می رود تا برنامه ریزان درسی و مولفین کتب با بهره گیری از نتایج این پژوهش گامی در جهت کیفیت بخشی به تصاویر، بهبود صفحه آرایی، توجه به ارزشیابی های انتهای هر درس و افزایش مطالب کاربردی کتاب علوم پایه پنجم بردارند. همچنین معلمان می توانند با بهره-گیری از محتوای کتب علوم کشورهای مورد تحقیق به غنی سازی فرایند یاددهی و یادگیری در کلاس خود دست یابند.

کلیدواژه ها

مطالعه تطبیقی، تحلیل محتوا، کتاب علوم تجربی، پایه پنجم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.