زیست شناسی و دامنه غذایی کفشدوزک هفت نقطه ای (Coccinella septempunctata L. (Col.: Coccinellidae در مزارع یونجه منطقه باجگاه (شیراز)
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 7، شماره: 1
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 219
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IPRJ-7-1_004
تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1402
چکیده مقاله:
کفشدوزک هفت نقطه ای (Coccinella septempunctata L.) یکی از دشمنان طبیعی متداول با پراکنش گسترده در زیست بوم های کشاورزی می باشد که نقش مهمی را در کنترل شته های مضر روی محصولات مختلف ایفا می کند. این پژوهش با هدف مطالعه زیست شناسی و تنوع تغذیه ای کفشدوزک هفت نقطه ای در مزارع یونجه منطقه باجگاه واقع در شمال شیراز انجام گرفت. بدین منظور نمونه برداری هایی از این مزارع با استفاده از تور حشره گیری استاندارد در سال های ۹۳-۱۳۹۲ صورت گرفت. تغییرات جمعیت به صورت هفتگی ثبت و محتویات معده میانی حشرات کامل نیز برای هر ماه مشخص شد. نتایج نشان داد که این کفشدوزک در شرایط باجگاه دارای سه نسل در سال می باشد. زمستان گذرانی کفشدوزک هفت نقطه ای در شرایط آب و هوایی منطقه باجگاه از اواسط آذر ماه آغاز شد. بررسی هایی که روی دامنه غذایی این حشره در منطقه باجگاه صورت گرفت نشان داد که بیشترین میزان مصرف شکارگر از شته ها در ماه های فروردین و اردیبهشت بوده است. همزمان با کاهش تعداد شته ها در خرداد و تیر، گرایش سریع کفشدوزک به تغذیه از اسپور های قارچ آلترناریا مشاهده شد. پس از اتمام مرحله استراحت تابستانه در شهریورماه، گرده ی گل ها غذای اصلی شکارگر را تشکیل می دادند. در طی فصل پاییز نیز نیازهای متابولیکی کفشدوزک ها و انرژی ذخیره شده آن ها برای زمستان گذرانی به طور مشترک از طریق اسپور های قارچ و گرده گل های مختلف تامین شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمود عالیچی
بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
روناک محمدی
بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :