پاسخ های جمعیتی شته جالیز Aphis gossypii (Hem.: Aphididae) به غلظت های زیرکشنده قارچ بیمارگر Beauveria bassiana (Asc.: Hypocreales)
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 10، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 119
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IPRJ-10-3_008
تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1402
چکیده مقاله:
در پژوهش حاضر، تاثیرغلظت های زیرکشنده (LC۱۰ = ۲۵۵, LC۲۰ = ۳۷۰۲ and LC۳۰ = ۲۵۴۶۱ conidia/ml) قارچ بیمارگر Beauveria bassiana Bals. (Vuill.) بر ویژگیهای زیستی شته جالیز، Aphis gossypii Glover، در شرایط آزمایشگاهی با دمای ۱±۲۵ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد و دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی با استفاده از روش تجزیه جدول زندگی دو جنسی ویژه سن-مرحله رشدی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، اگرچه غلظت های مورد مطالعه اثرات معنی داری بر طول عمر شتههای بالغ نداشتند، اما با افزایش غلظت، میزان باروری به صورت معنی داری افزایش یافت. علاوه بر افراد تیمار شده، نتاج آن ها نیز تحت تاثیر غلظت های مورد مطالعه قرار گرفتند.کمترین طول دوره رشد و نمو مراحل نابالغ در غلظت زیرکشنده LC۳۰ مشاهده شد (۳۶/۴ روز). علاوه بر این، کمترین طول دوره قبل از تخمریزی کل (TPOP) نیز در این تیمار به دست آمد (۶۰/۴ روز). مرگ و میر مراحل نابالغ شته جالیز نیز با افزایش غلظتهای مورد مطالعه افزایش یافت و بیشترین درصد مرگ و میر در غلظت زیرکشنده LC۳۰ ثبت شد (۲۴/۲۴ درصد). تیمارهای مختلف مورد مطالعه اثرات معنی داری بر نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) شته جالیز داشتند. نتایج حاصل از پژوهش حاضر می تواند به منظور افزایش میزان کارایی قارچ های بیمارگر حشرات در برنامه های مدیریتی آفات مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زینب نجفی سی سخت
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
امین صدارتیان جهرمی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
مجتبی قانع جهرمی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :