بررسی آزمایشگاهی افت فشار موضعی شیرهای خودکار در سامانه های آبیاری بارانی کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-2_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید رضاوردی نژاد

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه

محمد سعید رشیدی

کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، مدیریت آب و خاک

عیسی معروفپور

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران و معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی

حسین رضایی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

جواد سرابی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

یکی از عوامل پایین بودن فشار آبپاش در سامانه­های آبیاری بارانی، مربوط به تخمین نادرست افت فشار موضعی در شیرهای­خودکار می­باشد. به منظور بررسی افت فشار موضعی و ضریب افت فشار شیرهای­خودکار، یک مطالعه آزمایشگاهی در سال ­۱۳۹۳ و مطابق با استانداردهای بین­المللی  ISO ۹۶۴۴و  ISO ۴۰۵۹انجام شد. برای این منظور ۷۵ عدد شیرخودکار، متعلق به ۱۵ کارخانه و از جنس چدن، پلیمر و آلومینیوم، در سه اندازه ۱، ۵/۱و ۲ اینچ انتخاب و مورد آزمایش قرار گرفتند. برای هر نمونه شیرخودکار، افت فشار موضعی در پنج دبی شامل دبی حداکثر و حداقل و سه دبی­ میانی اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که اختلاف قابل توجه در میزان افت فشار شیرهای­خودکار مشابه وجود دارد و این اختلاف عمدتا ناشی از کیفیت ساخت می­باشد. متوسط افت فشار موضعی شیرهای­خودکار ۱ اینچ، در دبی­های آزمایش حداقل و حداکثر به ترتیب ۴۶/۰ و ۲۳/۱۰ متر؛ ۵/۱ اینچ به ترتیب ۶/۰ و ۳۱/۴ متر و ۲ اینچ به ترتیب ۲۱/۰ و ۷۶/۱ متر به دست آمد. میزان افت فشار در دبی­های پایین به مقادیر افت فشار موجود در کاتالوگ نزدیک بود؛ اما در دبی­های بالا، افت فشار اندازه­گیری شده بیشتر از مقادیر پیشنهادی در کاتالوگ بود. ضریب افت فشار موضعی ۷۳ شیرخودکار اندازه­گیری شده در دامنه ۲۶/۷ تا ۷۹/۹ به دست آمد. درحالی­که بر اساس استانداردها و ضوابط آبیاری تحت فشار، ضریب افت فشار شیرخودکار باید در دامنه ۲ تا ۲/۲ باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که افت فشار موضعی شیرهای­خودکار قابل ملاحظه بوده و می­تواند یکی از عوامل مهم پایین بودن فشار در سامانه­های آبیاری بارانی باشد.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی, افت فشار موضعی, ضریب افت فشار موضعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.