اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با و بدون تمرین های ورزشی توام با ذهن آگاهی بر ادراک بیماری و افسردگی مددجویان همودیالیز
محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 14، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 125
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCCNUR-14-3_001
تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: بیماری کلیه مشکلات روانشناختی به دنبال دارد، لذا هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد قبل از شروع همودیالیز، توام با و بدون تمرین های ورزشی ذهن آگاهانه در حین همودیالیز بر افسردگی و ادراک بیماری مددجویان همودیالیز با پیگیری دوره دو ماهه بود.
روش ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی سه گروهی با روش اندازه گیری های مکرر است. تعداد ۶۰ بیمار به صورت تصادفی ساده در گروه های آزمایش اول؛ درمان پذیرش و تعهد، گروه دوم؛ درمان پذیرش و تعهد همراه با تمرین های ورزشی توام با ذهن آگاهی و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سلامت بیمار (PHQ) و ادراک بیماری (IPQ) بود.
یافتهها: افسردگی در گروه آزمایش اول و دوم در طول زمان کاهش معنی داری داشت (۰۰۱/۰P<) و در هر دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، افسردگی کاهش یافت. علاوه بر آن در گروه اول و دوم ادراک بیماری افزایش یافت (۰۱/۰P<)، اما تغییرات ادراک بیماری در دوره پیگیری در گروه دوم (۰۵/۰P>) بر خلاف نتایج گروه اول (۰۵/۰P<) پایدار ماند و اثر بخشی مداخله در گروه دوم نسبت به دو گروه دیگر معنی دار بود (۰۵/۰P<).
نتیجه گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله موثر، می تواند در مراکز درمانی در جهت کاهش افسردگی به کار برده شود و همراه شدن آن با تمرین های ورزشی ذهن آگاهانه بر بهبود فرآیندهای شناختی بیماران همودیالیزی موثر است.
کلیدواژه ها:
Hemodialysis ، Acceptance and Commitment Therapy ، Mindfulness ، Exercise ، Depression ، Perception Illness ، همودیالیز ، درمان پذیرش و تعهد ، ذهن آگاهی ، ورزش ، افسردگی ، ادراک بیماری
نویسندگان
علی کاظمی دلویی
Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran
فاطمه شهابی زاده
Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran
مریم نصری
Department of Psychology, Kashmar Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran
علی اکبر ثمری
Department of Psychology, Kashmar Branch, Islamic Azad University, Birjand, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :