تاثیر آموزش باز خود محور فعالیت های فیزیکی بر کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 14، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 156
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCCNUR-14-4_003
تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: جلسات درمانی همودیالیز، کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از مراقبت های حین دیالیز ورزش و تحرک کافی به منظور ارتقاء کیفیت زندگی آنهاست. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش باز خود محور فعالیت های فیزیکی بر کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی انجام شد.
روش ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور با گروه کنترل، ۹۰ نفر از بیماران مراجعه کننده به مراکز دیالیز بیمارستان بهشتی و بعثت شهر همدان در سال ۱۳۹۷ به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی بلوک شش تایی به دو گروه آزمون (۴۵ نفر) و کنترل (۴۵ نفر) تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران کلیوی بود که قبل از مداخله و در انتهای هفته های دوم، چهارم، ششم، هشتم و دوازدهم پس از شروع مداخله توسط نمونه های پژوهش تکمیل شد. در گروه مداخله، طی جلسات دیالیز به مدت دوازده هفته، به بیماران آموزش نحوه انجام فعالیت های فیزیکی با کش های پیلاتس در مقاومت های مختلف، با روش آموزش باز خود محور، داده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که هیچ تفاوت قابل ملاحظه ای در مشخصات دموگرافیک نمونه های پژوهش بین دو گروه مداخله و کنترل وجود ندارد (۰/۰۵˃p). قبل از مداخله تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر میانگین نمره ابعاد مختلف کیفیت زندگی وجود نداشت(۰/۰۵˃p)؛ بعد از مداخله تفاوت جز در بعد بار بیماری کلیوی در سایر ابعاد از نظر آماری معنی دار بود (۰/۰۵>p).
نتیجه گیری: آموزش باز خود محور فعالیت های فیزیکی به بیماران همودیالیزی می تواند در افزایش کیفیت زندگی آنان موثر باشد. توصیه به انجام تمرینات ورزشی و قراردادن آن در برنامه مراقبت های حین دیالیز می تواند در ارتقاء سلامت بیماران موثر باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مرتضی شمسی زاده
Chronic Disease Research Center (Home Care), Department of Internal Surgery Nursing, School of Nursing and Midwifery, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
فائزه رنجبران
Student Research Center, School of Nursing and Midwifery, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
پگاه شریفیان
Department of Pediatric Nursing, Malayer School of Nursing, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :