بررسی ارتباط شدت خستگی و تنگی نفس با میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در بیماران کووید-۱۹: یک مطالعه مقطعی
محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 15، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 189
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCCNUR-15-2_001
تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: خستگی و تنگی نفس از شکایات اصلی بیماران بعد از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ است که تعیین عوامل مرتبط با آنها برای مراقبت موثر از این بیماران بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین شدت خستگی و تنگی نفس با اشباع اکسیژن خون شریانی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ انجام شده است.
روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود. بیماران مبتلا به کووید-۱۹ (۱۹۳ نفر) بستری در بیمارستان های فاطمه الزهرا و لولاگر شهر تهران، در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و شدت خستگی FSS، مقیاس سنجش تنگی نفس بورگ و فرم ثبت میزان اشباع اکسیژن خون شریانی استفاده شد.
یافته ها: در کل نمونه ها ۵۶/۵ درصد زن، ۷۲ درصد متاهل، ۴۰/۹ درصد خانه دار و ۸۲/۹ درصد بیش از ۴۰ سال بودند. شدت خستگی بیماران در حد کم (۱۷/۵۵±۳۵)، شدت تنگی نفس بیماران در سطح فعالیت سبک (۲/۰۳±۳/۳۵) و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی با میانگین و انحراف معیار (۵/۳۵±۸۹/۷۴) بود. بر اساس یافته های بدست آمده ارتباط شدت خستگی و اشباع اکسیژن معنادار نبود (۰/۲۴۶P=). ارتباط منفی و معناداری بین شدت تنگی نفس و میزان اشباع اکسیژن خون وجود داشت (۰/۰۰۵P=، ۰/۲۰۲-r=). به طوری که با افزایش شدت تنگی نفس، میزان اشباع اکسیژن خون کاهش پیدا می کند.
نتیجه گیری: شدت خستگی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در حد متوسط و شدت تنگی نفس در حد زیاد بود که به عنوان یک عارضه آسیب رساننده باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. همچنین با توجه به رابطه ی معنادار بین شدت تنگی نفس و اشباع اکسیژن خون شریانی لازم است پرستاران مراقبت کننده از این بیماران اهمیت سنجش سطح اکسیژن را یادآور شوند تا در مواقع ضروری از پرستاران و پزشکان کمک بگیرند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیلا حسین زاده
Department of Intensive Care Nurses, Department of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran
بهشته طبرسی
Department of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran
شیوا صالحی
Department of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :