اثر بخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر هیجانات منفی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 138
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-18-154_002
تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: بیشتر مبتلایان به سرطان، یک دوره فشار روانی را تجربه می کنند. یکی از بیماری هایی که با سلامت روانی ارتباط زیادی دارد، سرطان است. شواهد متعددی وجود دارد که نشان می دهد درمان استرس تاثیر مثبتی بر نتایج درمان سرطان دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشیآموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر استرس، اضطراب، افسردگی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. روش کار: این مطالعه کاربردی در سال ۱۳۹۱ بر روی ۳۲ نفر از زنان تازه تشخیص داده شده در مرحله یک و دو سرطان سینه مراجعه کننده به مرکز درمانی امام رضا (ع) شهر مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند.گروه آزمون تحت ۱۰ هفته آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری توسط یک روانشناس با تجربه در این حوزه قرار گرفتند. پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس DASSو پرسشنامه کیفیت زندگی ۳۶SF به عنوان ابزار در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۱) و آزمون های تی مستقل، آزمون f لوین و تحلیل کواریانس انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: تغییرات استرس و اضطراب در پس آزمون بین گروه های مداخله و کنترل معنادار بود (۰۱/۰=p). در مورد افسردگی، تفاوت معناداری بین دو گروه پس از مداخله مشاهده نشد (به ترتیب۶۰/۰=p، ۵۰/۰=p)، در گروه مداخله پس از انجام مداخله تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون مقیاس کیفیت زندگی در نمرات کیفیت زندگی مشاهده شد (۰۲/۰=p). نتیجه گیری: آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر استرس، اضطراب و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان موثر است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیر رضایی اردانی
استادیار روان پزشکی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
فرهاد فرید حسینی
استادیار روان پزشکی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
مهدیه برهانی مغانی
پزشک عمومی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
حمید سیفی
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :