سطح سرمی ۲۵- هیدروکسی ویتامین D در زنان باردار ۱۲-۸ هفته شهر سمنان و ارتباط آن با قند خون ناشتا و شاخص توده بدنی
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 110
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-18-167_001
تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: ویتامین D اثرات مهم و چند جانبه ای بر روی بارداری دارد. کمبود این ویتامین در دوران بارداری منجر به عوارض متعدد مادری و جنینی می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع کمبود سرمی ویتامین D در زنان باردار ۱۲-۸ هفته شهر سمنان و ارتباط آن با قندخون ناشتا و شاخص توده بدنی انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۱۸۰ زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین شهر سمنان انجام شد. پس از ثبت مشخصات فردی افراد (سن، تعداد بارداری، مرتبه زایمان و شاخص توده بدنی)، سطح خونی قند ناشتا و ۲۵ هیدروکسی ویتامین D آنان اندازه گیری شد. قند خون ناشتای بیش از ۹۲ میلی گرم بر دسی لیتر غیر طبیعی تلقی شد. ویتامین D کمتر از ۳۲ نانوگرم بر میلی لیتر به عنوان کمبود ویتامین D و کمتر از ۱۰ نانوگرم بر میلی لیتر به عنوان کمبود شدید ویتامین D در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمون های تی، ضریب همبستگی پیرسون و کولموگروف اسمیرنوف انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در این مطالعه سطح سرمی ویتامین D افراد ۰/۱۸±۸۸/۲۵ نانوگرم در میلی لیتر بود. کمبود ویتامین D در ۱۲۸ نفر (۱/۷۱%) از افراد مشاهده شد؛ به طوری که ۳۰ نفر (۷/۱۶%) دچار کمبود شدید بودند. در ۲۱ نفر (۷/۱۱%) از افراد قند خون ناشتا غیر طبیعی بود که از این تعداد ۱۰ نفر (۶/۴۷%) دچار کمبود ویتامین D بودند، همچنین شاخص توده بدنی در ۹۹ نفر (۵۵%) از آنان ۲۵ کیلوگرم بر مترمربع و بیشتر بود. اگرچه ارتباط معنی داری بین شاخص توده بدنی و سطح ویتامین D وجود نداشت، اما بین قند خون ناشتا و سطح سرمی ویتامین D همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد (۱۷/۰=r، ۰۲/۰=p). نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در زنان باردار سمنان و با در نظر گرفتن تاثیرات آن بر سلامت مادر و جنین، درمان مناسب این کمبود در این دوران باید به عنوان یک ضرورت مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ناهید رهبر
دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات خونریزی های غیر طبیعی رحم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
معصومه رجبی
متخصص زنان و زایمان، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
مجید میرمحمدخانی
استادیار گروه پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، بخش پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :