کیفیت خواب و پره اکلامپسی: یک مطالعه مورد-شاهدی
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 203
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-18-167_003
تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: پره اکلامپسی یک عارضه شایع و خطرناک حاملگی با علت ناشناخته است. التهاب سیستمیک و استرس اکسیداتیو متعاقب اختلال خواب ممکن است باعث افزایش فشار خون شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط کیفیت خواب با پره اکلامپسی انجام شد. روش کار: این مطالعه مورد شاهدی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۱۵۰ زن باردار مبتلا به پره اکلامپسی و ۱۵۰ زن سالم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی و بیمارستان های دانشگاهی شهر مشهد انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها فرم اطلاعات مربوط به مشخصات فردی، علائم بالینی و آزمایشگاهی پره اکلامپسی، مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (دس ۲۱) و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ بود. کیفیت نامناسب خواب، به صورت نمره بیشتر از ۵ حاصل از پرسشنامه پیتزبرگ و پره اکلامپسی با فشارخون سیستولی مساوی یا بیشتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه و یا فشار خون دیاستولی مساوی یا بیشتر از ۹۰ میلی متر جیوه همراه با دفع ادراری پروتئین به میزان ۳۰۰ میلی گرم در ادرار ۲۴ ساعته و یا مساوی یا بیش از +۱ در تست نواری تعریف شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و از آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی،کای دو و مدل رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بین کیفیت خواب با پره اکلامپسی ارتباط معنی داری وجود داشت (۰۰۱/۰p<)؛ به طوری که ۱۱۹ نفر (۳/۷۹%) از افراد مبتلا به پره اکلامپسی و نیز ۹۱ نفر (۷/۶۰%) از افراد سالم کیفیت خواب نامناسب داشتند و احتمال ابتلاء به پره اکلامپسی در صورت وجود کیفیت نامناسب خواب ۴۸/۲ برابر بود (۴۹/۱-۱۵/۴: ۹۵%، ۴۸/۲=OR). نتیجه گیری: کیفیت نامناسب خواب زمینه ساز بروز پره اکلامپسی است، لذا غربالگری کیفیت خواب توسط ارائه دهندگان مراقبت های بارداری توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه کردی
استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت مبتنی بر شواهد، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
عذرا واحد
دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
فریبرز رضایی طلب
استادیار گروه بیماری های مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
مرضیه لطفعلی زاده
دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
سید رضا مظلوم
مربی گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :