بررسی اثر بخشی آموزش شناختی رفتاری به شیوه گروهی و تدابیر تغذیه ای مبتنی بر طب سنتی بر افسردگی و علائم جسمانی در سندرم پیش از قاعدگی
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 142
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-18-177_002
تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: یکی از شایع ترین اختلالات روان تنی در زنان، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است که تاثیر زیادی بر روی کیفیت زندگی زنان دارد و موجب افت کارایی شغلی در زنان شاغل و افزایش غیبت از محل کار می شود. اتیولوژی آن نامشخص و روش های درمانی به طور نسبی بر روی آن موثر بوده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعه ای ترکیبی با استفاده از دو رویکرد تغذیه و روانشناسی انجام نشده است، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی رویکرد درمانی تلفیقی بر اساس مبانی دانش روان شناسی بالینی و طب سنتی ایران و توجه به بعد جسم و روان بر روی علائم سندرم پیش از قاعدگی انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی از شهریور سال ۱۳۹۳ تا مهر ماه سال ۱۳۹۴ بر روی ۴۵ زن شاغل در مرکز صدا و سیمای مشهد انجام شد. ۴۵ فرد مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی به طور تصادفی در سه گروه ۱۵ نفره دریافت کننده درمان شناختی- رفتاری، دریافت کننده درمان شناختی- رفتاری به همراه تغذیه و گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه غربالگری علائم سندرم پیش از قاعدگی و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۱) و روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون کولموگروف - اسمیرنوف و آزمون ناپارامتری فریدمن انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: افراد دو گروه آزمون در نمره کل سندرم پیش از قاعدگی (۰۱/۰>p) و نمرات افسردگی (۰۰۰/۰=p) و علائم جسمانی (۰۱۵/۰=p) کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل در پس آزمون نشان دادند. نتیجه گیری: گروه درمانی شناختی - رفتاری به همراه طب سنتی بر کاهش علائم جسمانی و افسردگی بیشتر از گروه درمانی شناختی - رفتاری به تنهایی موثر است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مینا سپهری راد
دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، گروه علوم روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران.
حسن توزنده جانی
استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :