تحولات محیطی در کواترنر پایانی و منشا دوره های بارانی ایران
محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 3، شماره: 2
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 123
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NQUA-3-2_006
تاریخ نمایه سازی: 27 مرداد 1402
چکیده مقاله:
روند تحولات و شرایط محیطی سرزمین ایران در کواترنر، یکی از موضوعات مهمی است که با وجود بررسیهای چشمگیر، هنوز ابهامات زیادی در مورد آن، طی دوره های یخچالی و بین یخچالی وجود دارد. در این بررسی ضمن مرور شواهد و داده های حاصل از منابع مختلف داخلی و خارجی، با روشی تحلیلی و مستدل، چارچوب کلی تحولات کواترنر در ایران مورد بحث قرار گرفته است. نتایج، بیانگر آن است که در دورههای یخچالی و یخبندان، سرزمین ایران شرایط سرد و خشکی داشته و بلعکس در دورههای بینیخچالی و بینیخبندان، شرایط گرم و مرطوب تا نسبتا گرم و مرطوبی حاکم بوده است. بررسیها در رابطه با هولوسن نشان میدهد که از آغاز تا میانه آن، شرایط بسیار گرم و مرطوبی چیره شده که حاصل نفوذ و گسترش موسمی تابستانه هند و تقویت و تشدید شرایط مرطوب آن توسط جریانهای غربی طی زمستان بوده است. با توجه به سردی و خشکی سرزمین ایران در دورههای یخچالی و یخبندان، می توان این فرضیه را قوت بخشید که شرایط بسیار مرطوبی که به دورههای بارانی ایران شهرت یافته و شواهد محیطی آن به گستردگی یافت شده، حاصل تکرار مکانیسم نیمه نخست هولوسن در دوره های بین یخچالی و احتمالا بین یخبندان بوده است.
کلیدواژه ها:
Rainy periods ، Glacial periods ، Interglacial periods ، Indian monsoon ، Holocene ، دوره های بارانی ، دوره های یخچالی ، دوره های بین یخچالی ، موسمی هند ، هولوسن
نویسندگان
محمدصدیق قربانی
دانشگاه پیام نور
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :