تاثیر برنامه آموزش گروه همتا بر میزان اضطراب بیماران مولتیپل اسکلروزیس
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJME-12-4_006
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس از شایع ترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است که باعث اختلالات روانی از جمله اضطراب در بیماران می گردد. از آنجایی که گروه همتا بهتر می توانند با همتایان خود ارتباط برقرار کنند و آنها را به انتخاب رفتارهای بهداشتی مناسب تشویق کنند، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش گروه همتا بر میزان اضطراب بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش ها: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که سال ۱۳۹۰ در انجمن ام اس ایران (تهران) با نمونه گیری ۱۱۰ بیمار مولتیپل اسکلروزیس به صورت در دسترس و تخصیص آنها در دو گروه تجربی و شاهد (هر گروه ۵۵ بیمار) به صورت تصادفی انجام گردید. پس از آماده کردن گروه همتا، ۶ جلسه آموزشی توسط افراد همتا برای گروه تجربی در طی ۶ هفته انجام شد. جهت سنجش اضطراب از پرسشنامه DASS-۲۱ استفاده گردید که قبل و بعد از ۴ ماه در هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده آزمون های آماری کای دو، تی زوجی و تی مستقل آنالیز گردیدند.
نتایج: آزمون تی مستقل اختلاف معناداری را بین میانگین نمره اضطراب بیماران گروه تجربی و شاهد قبل از مطالعه نشان نداد، لیکن بعد از اجرای مداخله اختلاف معناداری بین میانگین نمره اضطراب در دو گروه نشان داده شد (۰۳۲/۰p=). آزمون تی زوجی اختلاف معناداری در سطح اضطراب بیماران گروه تجربی بعد از مداخله نشان داد (۰۰۲/۰p=)، در حالی که همین آزمون اختلاف معناداری را در سطح اضطراب بیماران گروه شاهد نشان نداد (۶۵۹/۰p=).
نتیجه گیری: اجرای برنامه آموزش گروه همتا باعث کاهش سطح اضطراب بیماران مولتیپل اسکلروزیس گردید. لذا بهره گیری از این برنامه آموزشی به عنوان یک روش آموزشی موثر، مقرون به صرفه و بدون نیاز به تجهیزات ویژه توصیه می گردد.
کلیدواژه ها: