بررسی سیر و سلوک هشت گانه طریقه نقشبندیه در هفت اورنگ جامی
محل انتشار: مجله عرفانیات در ادب فارسی، دوره: 9، شماره: 33
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 151
فایل این مقاله در 37 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ERFAN-9-33_005
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402
چکیده مقاله:
نورالدین عبد الرحمن جامی از شاعران، محققان و عارفان نامدار قرن نهم هجری است که در میان متصوفه جایگاهی بس، عظیم دارد. هر چند در بسیاری از آثار جامی مباحث عرفانی وجود دارد؛ اما بیشتر دیدگاه های عرفانی او در مثنوی هفت اورنگ مطرح شده است. این مثنوی، در کنار بسیاری از قابلیت هایش، به مضامین و اندیشه ای نقشبندیه نیز آراسته شده که در این نوشتار به اختصار بدان پرداخته شده است.
هدف این نگارش پردازش سیر و سلوک هشت گانه طریقه نقشبندیه در هفت اورنگ جامی است؛ زیرا که جامی خود، از پیروان این طریقت بوده است و از آثار و مشرب عرفانی نقشبندیه تاثیری بسیار پذیرفته و بهره گیری او از این طریقت در منظومه هفت گانه اش، نمونه ای از این تاثیرپذیری است.
این پژوهش به روش توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه ای است. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان می دهد که رویکرد جامی در منظومه هفت گانه(سلسله الذهب، تحفه الاحرار، سبحه الابرار، سلامان و ابسال، خردنامه اسکندری، لیلی و مجنون و یوسف و زلیخا) خود سیر و سلوک هشت گانه نقشبندیه(هوش در دم، نظر بر قدم، سفر در وطن، خلوت در انجمن، یادکردن، بازگشت، نگهداشت و یادداشت)را با تعابیر زیبای شاعرانه به تصویر کشیده و همان گزارش هایی را ارائه کرده، که در منابع این طریقت یافت می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رویا رضامنش
Ph.D. Candidate
علی اشرف امامی
Associate Professor, Department of Religion and comparative Mysticism, Faculty of Theology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.