بررسی رابطه بین تاب آوری و بهزیستی روانشناختی با فرسودگی تحصیلی دانش آموزان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در روانشناسی و علوم رفتاری
  • کد COI اختصاصی: PBSCO02_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره قربانی

کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی، گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، بجنورد، ایران

چکیده

زمینه و هدف: فرسودگی تحصیلی دانشآموزان با کاهش عملکرد تحصیلی همراه است به همین دلیل شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن مورد توجه متخصصان و صاحب نظران قرار دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین تاب آوری و بهزیستی روانشناختی با فرسودگی تحصیلی دانش آموزان شهر بجنورد بود. روش پژوهش: روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و از لحاظ هدف بنیادی است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول مدارس دولتی شهر بجنورد به تعداد ۱۷۰۰ نفر است که تعداد ۳۱۳ نفر به روش نمونه گیری خوشهای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد تاب آوری کانور دیویدسون(۲۰۰۳) ، پرسشنامه استاندارد بهزیستی روانشناختی ریف (۱۹۸۹) و پرسشنامه استاندارد فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (۱۹۹۷) است. داده های حاصل از پرسشنامه ها در دو سطح توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار spss نسخه ۲۳ تحلیل شدند.یافته ها : نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که بهزیستی روانشناختی و تاب آوری به میزان ۹۵ درصد توانایی پیش بینی فرسودگی تحصیلی را دارند. همچنین ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن و تاب آوری با فرسودگی تحصیلی رابطه منفی و معناداری در سطح ۰/۰۵ وجود دارد.نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد تاب آوری و بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن بصورت غیرمستقیم با فرسودگی تحصیلی رابطه دارند و می توانند فرسودگی تحصیلی را کاهش دهد. این یافته ها بیانگر اهمیت بهزیستی روانشناختی و تاب آوری به عنوان یکی از مولفه های مهم در اهداف پیشرفت تحصیلی و نشانگر تاثیر سازنده ی آن در کاهش فرسودگی تحصیلی است.

کلیدواژه ها

فرسودگی تحصیلی، تاب آوری، بهزیستی روانشناختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.