پدیده مشورت در بین خانواده های ایرانی مبتنی بر ساختار خانواده الهام ملاعابدلقب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در روانشناسی و علوم رفتاری
  • کد COI اختصاصی: PBSCO02_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام ملاعبدلقب

دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات زنان، دانشگاه الزهرا(س)

زهرا معتمدی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات زنان، دانشگاه الزهرا(س)

چکیده

زمینه و هدف: پژوهش حاضر به بررسی مشورت از چند جنبه مختلف در خانواده از نظر والدین و فرزندان پرداخته است.روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه کیفی از نوع نظریه زمینه ای به روش نمونه گیری هدفمند و مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۱۸ نفر از شرکت کنندگان، شامل ۱۲ مادر و ۶ فرزند با سنین بین ۱۶-۲۱ سال انجام گرفته است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق، و تا مرحله اشباع داده ها ادامه داشته است.یافته ها: یافته ها با روش کدهای باز، محوری و منتخب در قالب ۱۴۰ مقوله فرعی به دست آمده و سپس با طبقه بندی و ماهیت مشترک مفاهیم در ۵ شرایط (علی، زمینه ای، مداخله گر، استراتژی، پیامدها) توصیف گردید که در ۱۵ مقوله اصلی سازماندهی شده اند. یک مقوله هسته ای با عنوان تبیین مشورت در خانواده دموکراتیزه شدن در برابر اقتدارگرایی ارائه گردید.نتیجه گیری: نتایج این پژوهش دستاوردی برای خانواده ها است تا به شناختی از فواید مشورت و فهم ساختار روابط خودشان با فرزندانشان در دو قالب خانواده اقتدارگرا و دموکراتیزه آشنا شوند. در این میان بازنمایی مشخصه مشورت در خانواده دموکراتیزه مربوط به عوامل: تحکیم روابط خانوادگی، عاملیت مشورت محور، روابط زن و شوهر برای ایجاد فضای امن، صمیمیت روابط مادر و فرزندی مشخص گردید. در خانواده های اقتدارگرایی به دلیل محدودیت های بستر تشاور از قبیل: روحیه خودمحوری داشتن، ناهمسانی در اتحاد، ناهنجاری در ارتباطات، مانع ایجاد بستر مشورت در بین والدین و فرزندان بوده است. مشورت در خانواده دموکراتیزه باعث پدیدار ویژگی هایی از بهبود روابط خانوادگی والدین و فرزندان، رشد روان شناسی و اجتماعی، جلوگیری از ضرر و زیان گردید. لازم است ارکان دولت، چه در نظام آموزشی، رسانه ای کشور و چه در نهادهای برنامه ریزی و تصمیم سازی، فضاها و ابزارهای مشورت پذیری از نهاد خانواده در برنامه ریزی برای آموزش در نظر گیرد.

کلیدواژه ها

مشورت، خانواده، رابطه والدین و فرزندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.