بررسی خواص مخزنی سازند کنگان در بخش مرکزی خلیج فارس با استفاده از مطالعات پتروگرافی و پتروفیزیکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی مهندسی نفت، صنایع گاز زمین شناسی و پتروشیمی
  • کد COI اختصاصی: GASCONF01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید فخار

دانشجوی دکتری رسوب شناسی و سنگ رسوبی، دانشکده علوم، گروه زمین شناسی دانشگاه هرمزگان

پیمان رضائی

دانشیار دانشکده علوم، گروه زمین شناسی، دانشگاه هرمزگان

امیر کریمیان طرقبه

استادیار دانشکده علوم، بخش علوم زمین، دانشگاه شیراز

جواد شریفی

دانش آموخته دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

میدانهای گازی خلیج فارس یکی از مهمترین میادین گازی جهان می باشد. بخش مخزنی این میدان شامل بخش بالایی سازند دالان و سازند کنگان است. سازند کنگان به سن تریاس پیشین بخش مهمی از مخزن گازی میادین گازی خلیج فارس تشکیل می دهد. این سازند شامل توالی کربناته-تبخیری بوده و سنگ شناسی آن شامل: دولومیت، آهک، انیدریت و مقدار کمی شیل بصورت میان لایه های نازک در آن مشاهده می گردد. سازند کنگان در آب و هوای گرم و خشک و در یک محیط رسوبی رمپ با شیب ملایم بر جای نهشته شده است. از نظر کیفیت مخزنی این سازند از سه زو ن: تراوا، ناتراوا و نیمه تراوا تشکیل شده است . زون تراوای مخزن غالبا دارای لیتولوژی دولومیتی بوده و در سیستم تراکت پیشرونده ایجاد شده است و غالبا از ریز رخساره گرینستون ااییدی تشکیل شده که بر اثر دیاژنز دولومیتی شده اند. بخش ناتراوای این سازند دارای لیتولوژی انیدریتی و مخزن را به بخش های قابل برداشت مجزا تفکیک می کند و شامل ریز رخساره های انیدریت توده ای و انیدریت گلی است. بخش نیمه تراوای سازند کنگان که بیشترین حجم این سازند را تشکیل داده است دارای لیتولوژی دولومیتی و آهک با مقادیر قابل توجه سیمان انیدریتی است و در محیط های جزر و مدی ،لاگونی و دریای باز نهشته شده اند.

کلیدواژه ها

سازند کنگان، کیفیت مخزنی ،چینه نگاری سکانسی، محیط رسوبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.