بررسی رابطه بین کیفیت خواب با استرس، اضطراب و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی یکی از صنایع غذایی
محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 15، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 273
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TKJ-15-2_002
تاریخ نمایه سازی: 21 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: نوبتکاری در میان کارگران صنعتی میتواند منجر به کیفیت خواب ضعیف شود که به نوبه خود با استرس، اضطراب و افسردگی مرتبط است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین کیفیت خواب با استرس، اضطراب و افسردگی در کارگران نوبتکار چرخشی یکی از صنایع غذایی انجام شد.
روش بررسی: شرکتکنندگان در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ۲۰۸ کارگر خط تولید یکی از صنایع غذایی بودند. دادهها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) و افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-۲۱) جمعآوری شد. برای بررسی رابطه بین کیفیت خواب با افسردگی، اضطراب و استرس از آزمون آماری اسپیرمن استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS-۲۳ تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: حدود۴۲% از کارگران کیفیت خواب نامطلوب (نمره بالاتر از ۵) را گزارش کردند. میزان استرس، اضطراب و افسردگی تقریبا نیمی از کارگران نرمال بود. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین کیفیت خواب و استرس (r=۰.۲۰, P<۰.۰۱) و کیفیت خواب و افسردگی (r =۰.۱۷۲, P≤۰.۰۱) وجود دارد. بطوریکه کیفیت خواب و استرس و افسردگی با یکدیگر در تعامل بوده و اثر متقابل دارند.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این مطالعه، کاهش استرس و افسردگی میتواند کیفیت خواب کارگران را بهبود بخشد و بالکعس کیفیت خواب خوب میتواند منجر به کاهش استرس و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی شود. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار و راهبردهای اصلاحی برای کاهش استرس، اضطراب و افسردگی میتواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت خواب کارگران نوبتکار داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Anxiety ، Depression ، Sleep ، Stress ، Shift work ، کیفیت خواب ، استرس ، اضطراب ، افسردگی ، نوبتکاری
نویسندگان
فائزه دهقان بنادکی
دانشگاه علوم پزشکی قزوین
علی صفری واریانی
دانشگاه علوم پزشکی قزوین
سکینه ورمزیار
دانشگاه علوم پزشکی قزوین
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :