خاستگاه الیوین در سنگ های الترامافیک منطقه ی ملاطالب و نقش الیوین در سیر شکل گیری ماگما

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 44

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCM-24-1_012

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402

چکیده مقاله:

سنگ های گرانیتوئیدی بخش میانی نوار سنندج- سیرجان واقع در استان لرستان، در  ژوراسیک میانی و در محیط قوس قاره­ای تشکیل شده اند. در مجاورت آن­ها سنگ های الترامافیک با کانی­های الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و آمفیبول رخنمون دارند. الیوین ها در مقاطع میکروسکوپی گرد شده­اند و دارای خلیج خردگی هستند. این بیانگر آنست که الیوین­ها به درجات مختلف دستخوش هضم ماگمایی شده اند. آنالیزهای ریزپردازش الکترونی و محاسبه­ی ترکیب شیمیایی گدازه در تعادل با هر یک از کانی ها نشان می دهد که با پیشرفت تبلور، Mg# ماگما به­صورت خطی سیر صعودی دارد. این روند علاوه بر اینکه خاستگاه ماگمایی الیوین ها را تایید می­کند، بیانگر افزایش Mg# ماگما حین تبلوربخشی است که کاملا غیرعادی است. برای توجیه افزایش Mg# ماگما، دو احتمال بررسی شده اند. ۱- بالا بودن گریزندگی اکسیژن و تبلور زود هنگام اکسیدهای آهن؛ ۲- هضم الیوین حین تبلوربخشی. با توجه به مدلسازی­های شیمیایی انجام شده و روند افزایشی Ni حین تبلوربخشی. می­توان هضم الیوین در حین تبلوربخشی را عامل افزایش #Mg و Ni ماگما در نظر گرفت

کلیدواژه ها:

ultramafic ، geochemistry ، olivine ، assimilation and fractional crystallization ، Sanandaj-Sirjan. ، الترامافیک ، ژئوشیمی ، الیوین ، هضم و تبلور بخشی ، سنندج-سیرجان.

نویسندگان

امیر اثنی عشری

دانشگاه پیام نور

فاطمه سرجوقیان

دانشگاه کردستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :