زمین شناسی، دگرسانی، کانی سازی و ژئوشیمی گستره پی جویی شکسته سبز شمال غرب بیرجند

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCM-22-3_014

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402

چکیده مقاله:

منطقه­ی شکسته­سبز در شرق ایران و در ۹۶ کیلومتری شمال­غرب­ بیرجند واقع شده­ است. پی­جویی اولیه در این منطقه به یاری پردازش داده­های ماهواره­ای آستر به روش نقشه­بردار زاویه­ی طیفی، دگرسانی­های پروپلیتیک، آرژیلیک و سرسیتیک را نشان داد که با مشاهدات صحرایی تایید شدند. این گستره شامل برونزدهایی از آتشفشان­های پالئوسن- ائوسن بوده که واحدهای نیمه­عمیق با ترکیب حدواسط در آنها نفوذ کرده­اند. دگرسانی­های اصلی عبارتند از پروپلیتیک، آرژیلیک و سیلیسی- کربناته. کانی­سازی به شکل­های رگه­ای (مرکز و غرب منطقه)، رگچه­ای و پراکنده (شرق و غرب منطقه) دیده می­شود. رگه­ها دارای راستای شمال­غربی- جنوب­شرقی تا شمال­شرقی- جنوب­غربی و شیب ۸۵ تا ۹۰ درجه دیده می شوند. به دلیل تاثیر زیاد فرآیندهای هوازدگی بر کانی­سازی اولیه، کانی سازی ثانویه سولفیدی و اکسیدی گسترش گسترده ای داشته و مالاکیت، آزوریت، کالکوزیت، کوولیت، هماتیت و گوتیت تشکیل شده­اند. بقایایی از کانی­های اولیه پیریت، کالکوپیریت و مگنتیت نیز دیده می­شوند. کانی­های باطله عبارتند از کلسیت، کوارتز و باریت. حداکثر مقدار پراکندگی مس و روی در رسوب­های آبراهه ای در مناطقی است که در بالادست آن کانی­سازی رگه­ای و منطقه­های دگرسانی پروپلیتیک، آرژیلیک- سرسیتیک و سیلیسی وجود دارند. گستره­ی تغییرات عناصر در نمونه­های ژئوشیمیایی بر مبنای سنگ در رگه­ها به صورت زیر است: مس ۴/۲-۶/۰ درصد، مولیبدن ۲۲۹۰-۷۷ گرم در تن، روی ۲۹۹۰-۲۳ گرم در تن، سرب ۷۵۴ -۲۴ گرم در تن، و نقره ۸ -۴/۱ گرم در تن. بیشترین میزان عناصر در نمونه­های ژئوشیمیایی بر مبنای سنگ در محل کانی­سازی رگچه­ای و پراکنده در واحدهای آندزیتی برای مس،۴۵۰ گرم در تن، روی ۱۶۲ گرم در تن، سرب ۳۰۹ گرم در تن، مولیبدن ۷۷ گرم در تن است. با توجه به نوع دگرسانی ها، بی­هنجاری عناصر مس، روی، نقره و مولیبدن و ارتباط کانی­سازی با سیستم شکستگی­ها می­توان کانسار شکسته­سبز را در رده­ی کانسارهای ورا گرمای نوع رگه­ای قرار داد.

نویسندگان

مریم جاویدی مقدم

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسن کریم پور

گروه پژوهشی اکتشافات ذخایر معدنی شرق ایران

آزاده ملک زاده شفارودی

گروه پژوهشی اکتشافات ذخایر معدنی شرق ایران

محمدرضا حیدریان شهری

گروه پژوهشی اکتشافات ذخایر معدنی شرق ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :