ماهیت ماگمای مادر کرومیت در افیولیت سبزوار (شمال شرق ایران)
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 146
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-21-3_001
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
چکیده مقاله:
کرومیت تنها کانهی اقتصادی عنصر کروم بوده و این عنصر کاربردهای کلیدی در صنعت دارد. در این راستا بسیاری از محققین از زمین شیمی کرومیت، که منعکس کنندهی ماهیت ماگمای مادر و محیط ژئوتکتونیکی تشکیل آن میباشد، استفاده نموده و برای نشان دادن ماهیت ماگمای مادر، زمین شیمی کرومیت را بعنوان نشانگر پتروژنتیکی، مورد استفاده قرار داده اند. نهشته های کرومیت به دو گروه سرشار از کروم ( Cr۲O۳ ≥ ۴۵ تا ۶۰ درصد وزنی) و سرشار از آلومینیوم (Al۲O۳ ≥ ۲۵ درصد وزنی) تفکیک می شوند و از نظر تشکیل، کرومیتهای سرشار از آلومینیوم از ماگماهای تولئیتی و کرومیت های سرشار از کروم از ماگماهای بونینیتی غنی از Mg، دو ماگمایی که در محیط های ژئوتکتونیکی متفاوت بوجود میآیند، منشا می گیرند. در این مطالعه، بر مبنای داده های حاصل از تجزیهی شیمیایی نقطهای نمونههای کرومیت که از سه محدودهی معدنی نزدیک، واقع در افیولیت سبزوار، واقع در شمال شرق ایران، گرفته شده، ماهیت ماگمای مادر و محیط ژئوتکتونیکی کرومیت، مورد بررسی قرار گرفته است. نمونههای کرومیت به روش EPMA تجزیه شیمیایی شده و نشان داده شده که این کرومیتهای لایهای که توسط دونیت (سرپانتینی شده) در برگرفته شده است، از گروه سرشار از کروم میباشند. با توجه به «عدد کروم» بالا (۸۸- ۸۶)، «عدد منیزیوم» متوسط (۵۱-۴۴)، اکسید تیتانیوم پایین (۱/۰ تا ۲/۰ درصد) و دیگر خصوصیات شیمیایی، ماگمای مادر این کرومیتها شباهت زیادی به ماگماهای بونینیتی غنی از Mg نشان میدهد. ویژگیهای سنگنگاری و زمین شیمی از جمله عدد کروم، عدد منیزیوم، مقدار آهن سه ظرفیتی و تیتانیوم نشان میدهد که کرومیتهای مورد مطالعه میباید در «محیط بالای فرورانش» تشکیل شده باشند. تاثیرات فعالیتهای گرمابی کف اقیانوسی، احتمالا باعث شده تا خصوصا «عدد منیزیوم» بحدی که مورد انتظار است، بالا نباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :