بررسی عوامل کنترل کننده ی تشکیل کانی های سیلیس و پیریت در خرده های اسکلتی واحد ۲ سازند شیشتو (کربونیفر پیشین) واقع در حوض دوراه – جنوب شرقی طبس
سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 147
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-20-1_012
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
چکیده مقاله:
بخش ۲ سازند شیشتو به سن کربونیفر پیشین در ناحیهی مورد بررسی از یک توالی به سمت بالا کم عمق شونده تشکیل شده است. بیوکلست پکستون های این رسوبها اغلب دارای خردههای اسکلتی کرینوئید، براکیوپود، بریوزوآ، تریلوبیت، مرجان و مقداری فرامینیفر است. سنگهای کربناتی این سازند تحت تاثیر تاریخچهی دیاژنتیکی پیچیدهای قرار گرفتهاند که مهمترین آنها، فرایند سیلیسی شدن و پیریتی شدن است. پیچیدگی سیلیسی شدن در این سنگهای آهکی بیشتر به خاطر سیلیسی شدن انتخابی جانداران مختلف است. از نظر ریختشناسی، سیلیسی شدن خردههای اسکلتی این ناحیه بیشتر از نوع میکروکوارتز، کلسدونی و مقداری مگاکوارتز است. ارتباط مشاهده شدهی بین انواع خرده اسکلتی و نوع کوارتز جانشینی بیانگر آنست که ریزساخت خرده اسکلتی کنترل کنندهی نوع کوارتز جانشینی است. سیلیسی شدن خردههای اسکلتی این سازند در راستای غشاهای انحلالی نازک رخ داده است که در این حالت خرده کلسیتی انحلال یافته و سیلیس نهشته شده است. خرده های براکیوپود، مرجان و کرینوئید در این رسوبها بیشترین حساسیت برای سیلیسی شدن را داشته اند. وجود ناخالصیهایی مانند منیزیم در ترکیب خردههای اسکلتی مانند براکیوپودها و کرینوئیدها از عوامل کنترل کنندهی حساسیت این اجزا به سیلیسی شدن است. پیریت دیاژنتیکی در این سنگهای آهکی بهصورت بلورهای منفرد شکلدار دیده میشوند. این فرایند بعداز مرگ جاندار در طی دیاژنز تدفینی رخ میدهد. پیریتی شدن به شدت به شرایط احیایی و در دسترس بودن یونهای Fe و S در محیط دیاژنتیکی تدفینی وابسته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد خانه باد
دانشگاه فردوسی مشهد
رضا موسوی حرمی
دانشگاه فردوسی مشهد
اسداله محبوبی
دانشگاه فردوسی مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :