سنگ شناسی سنگ های آتشفشانی جوان گستره ی دریاچه ی هامون (خاور ایران)
سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 121
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-19-3_015
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
چکیده مقاله:
درحاشیهی دریاچهی هامون در جنوب باختری و شمال باختری زابل، در شرق ایران، برونزدهای پراکندهای از سنگهای آتشفشانی جوان دیده میشوند. شواهد میکروسکوپی و آنالیز شیمیایی این سنگها را الیوین بازالت، بازالت تا تراکی بازالت معرفی میکند. بافتهای غالب این سنگها پورفیری، پورفیری میکرولیتی و حفرهای است. فنوکریستها بیشتر از الیوین، کلینوپیروکسن (دیوپسید) و کمی پلاژیوکلاز (بیشتر لابرادوریت) تشکیل شدهاند. بررسیهای تکتونوماگمایی سنگهای مورد بررسی نشان میدهد که این سنگها در داخل صفحهی قارهای بلوک هلمند تشکیل شده و ماهیت آلکالن سدیک دارند. این سنگها میتوانند محصول فرایند کششی رخ داده در خاور ایران پس از پایان فرایند فشارشی باشند. غنیشدگی عناصر LREE نسبت به HREE نشان میدهد که ماگمای مادر احتمالا در درجههای پایین ذوب بخشی از یک خاستگاه گوشتهای گارنت لرزولیتی تشکیل شده است.
کلیدواژه ها:
Petrology ، tectonomagmatic ، volcanic ، alkaline ، garnet lherzolitic ، Hamun ، Iran. ، سنگ شناسی ، تکتونوماگمایی ، آتشفشانی ، قلیایی ، گارنت لرزولیت ، هامون ، ایران.
نویسندگان
نرجس ملاشاهی
دانشگاه بیرجند
محمدحسین زرین کوب
دانشگاه بیرجند
سیدسعید محمدی
دانشگاه بیرجند
محمدمهدی خطیب
دانشگاه بیرجند
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :