کارکرد عناصر چهارگانه در ساختار تشبیه و استعاره با تکیه بر داستان سیاوش

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی ادبیات، زبان شناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: AZTCONF01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف نیکروز

استادیار دانشگاه یاسوج

شکوفه همتی طلب

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

عناصر چهارگانه آب، باد، خاک و آتش را مادران چهارگانه یا امهات اربعه می خوانند. این عناصر ماده اصلی تشکیلدهنده جهان هستند. این عناصر در ادبیات کارکرد فراوانی دارند و غالبا در ساختار صور خیال نقش ایفا می کنند. در اینپژوهش با گزینش داستان سیاوش در شاهنامه به بررسی کارکرد این عناصر در ساختار تشبیهات این بخش از شاهنامهپرداخته و به این نتیجه رسیدیم که فردوسی این عناصر را با توجه به ویژگی آنها به عنوان مشبه به قرار داده و صور خیالایجاد کرده است. آب غالبا با وجه شبه شفافیت و زلالی به عنوان مشبه به قرار می گیرد و در این داستان نقش استعاریندارد.خاک بیشتر مشبه است و تغییر رنگ آن در اثر خونریزی تصویر می شود و در بعد استعاری دارای کنشی نیست و ازسوی شخصیت انسانی به عنوان جاندار مورد توجه قرار می گیرد. باد همیشه به عنوان مشبه به برای تشبیه سرعت و تندی بهکار رفته و از نظر استعاری جاندار و دارای کنش است. آتش مهمترین نقش را در این داستان دارد و در تشبیهات مشبه بهواقع شده و وجه شبه آن سوزندگی و تند و تیزی است از نظر استعاری هم دارای کنش است و جاندار شمرده می شود واستعاره مصرحه از خشم و ناراحتی نیز هست.

کلیدواژه ها

شاهنامه، سیاوش، آب، باد، خاک، آتش، تشبیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.