مقایسه پایداری عملیات کشاورزی در سبزیجات شهرستان جیرفت (مطالعه موردی پیاز، سیب زمینی و گوجه فرنگی)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-21-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن عادلی ساردوئی

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز

باب اله حیاتی

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز

شاپور ظریفیان

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز

سید داود حسینی نسب

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

رسول محمد رضایی

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

بر اساس گزارش سازمان­های جهانی حدود یک سوم جمعیت امروزی جهان با فقر غذایی مواجه هستند. آمار موجود این واقعیت را روشن می­سازد که سیستم­های مرسوم کشاورزی در دستیابی به تامین نیاز غذایی بشر ناکارآمد بوده­­اند. از این رو کشاورزی پایدار به عنوان کارآمدترین راه حل از سوی متخصصان مد نظر قرار گرفته است. به سبب نقش و اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد و اشتغال شهرستان جیرفت و جایگاه سبزیجات در سلامتی مصرف کنندگان، تحقیق حاضر با هدف مقایسه پایداری عملیات کشاورزی سه محصول پیاز، سیب زمینی و گوجه فرنگی در سال زراعی  ۸۸-۱۳۸۷ در شهرستان جیرفت صورت پذیرفته است. به این منظور تعداد ۱۹۷ کشاورز به روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای نسبتی متناسب از بین جامعه آماری انتخاب گردید. نتایج تحقیق نشان داد که ۳/۵۲ درصد بهره­ برداران در گروه با عملیات کشاورزی ناپایدار و نسبتا ناپایدار قرار دارند و تنها ۳۱ و ۷/۱۶ درصد آنها به ترتیب در طبقه نسبتا پایدار و پایدار قرار می­گیرند. نتایج آزمون تجزیه واریانس چند متغیره نشان داد که به طور کلی مزارع سیب­زمینی نسبت به مزارع پیاز و گوجه­فرنگی در وضعیت نامناسب تری از نظر پایداری عملیات کشاورزی قرار دارند. نتایج همچنین نشان داد که علت پایداری عملیات کشاورزی در گوجه فرنگی کاران نسبت به پیاز و سیب زمینی کاران در مدیریت بهتر کنترل علف­های­هرز، کشت و مدیریت خاک می­باشد، و از سوی دیگر نیز برتری پایداری پیاز کاران نسبت به سیب زمینی کاران در مدیریت کنترل آفات و بیماری­ها می­باشد.

کلیدواژه ها

پایداری عملیات کشاورزی, پیاز, تجزیه واریانس چند متغیره, جیرفت, سیب زمینی, گوجه فرنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.