معدن باریت تلخابوند، شرق بجستان، استان خراسان رضوی: کانی شناسی، زمین شیمی عناصر خاکی نادر و بررسی سیال های درگیر
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-27-4_009
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
چکیده مقاله:
معدن باریت تلخابوند در شرق بجستان، استان خراسان رضوی، و در شمال غربی بلوک لوت قرار دارد. زمینشناسی منطقه شامل سنگهای دگرگونی ژوراسیک، سنگ آهک، تودههای نفوذی و واحد اسکارنی کرتاسه و واحدهای آتشفشانی ائوسن است. کانیسازی باریت به شکل رگهای و با روند بیشتر شمالغربی–جنوبشرقی همه واحدهای سنگی منطقه را قطع کرده است. کانیها شامل باریت، کوارتز و کلسیت همراه با مقادیر جزئی پیریتهای بیشتر اکسید شده و گالن و کانیهای ثانویه گوتیت، لیمونیت، کوولیت، مالاکیت و آنگلزیت هستند. ناهنجاری مثبت La و Gd و به شدت منفی Ce (۵/۰- تا ۲۷/۱-) و مقدار Ce/La کمتر از یک (۰۵/۰ تا ۵۵/۰) نشان میدهد که باریتها در محیط آب دریا تشکیل شدهاند. البته شواهد صحرایی این موضوع را رد میکند. غنیشدگی خاکی نادر سبک/عناصر خاکی نادر سنگین (LREE/HREE) در باریتها نشان دهنده وجود یک سیال غنی از کلر است. دمای تشکیل کانیهای مختلف معدن تلخابوند بین ۱۳۸ تا ۳۹۰ درجه سانتیگراد است و از محلولی شامل نمکهای NaCl و CaCl۲ با درجه شوری بین ۵/۷ تا ۸/۱۵ درصد وزنی بوجود آمدهاند. نتایج نشان میدهد که محلوهای غنی از باریم و سیلیس نخست از آب ماگمایی ناشی شدهاند. افزایش شوری سیال کانهدار در مراحل پایانی به دلیل اضافه شدن آبهای حوضهای شور به محیط است. براساس شواهد زمینشناسی، کانیسازی، زمین شیمی اکسیدهای اصلی و عناصر خاکی نادر و بررسی سیال های درگیر، کانسار تلخابوند میتواند از نوع باریت گرمابی باشد.
کلیدواژه ها:
Barite ، Rare Earth Elements ، Fluid inclusion ، Bajestan ، Lut block. ، باریت ، عناصر خاکی نادر ، سیال های درگیر ، بجستان ، بلوک لوت.
نویسندگان
جواد معصومی
Ferdowsi University of Mashhad
آزاده ملکزاده شفارودی
Ferdowsi University of Mashhad
صدیقه زیرجانی زاده
University of Gonabad
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :