شواهد باریت گرمابی در منطقه مشکان، شمال شرق سبزوار: کانی شناسی، زمین شیمی و سیال های درگیر
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 137
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-28-3_013
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
چکیده مقاله:
منطقه اکتشافی باریت مشکان در شمالشرق سبزوار در استان خراسان رضوی واقع است. زمینشناسی منطقه شامل واحدهای رسوبی کنگلومرا، ماسهسنگ، آهک با میان لایههای شیل، شیل با میان لایههای ماسهسنگ و واحدهای آتشفشانی آندزیت و تراکی آندزیت به سن ائوسن است. باریت با بافتهای پرکننده فضای خالی، تودهای، شعاعی و صفحهای در رگههایی با راستای بیشتر شمالغرب-جنوبشرق ایجاد شدهاست. کانیشناسی منطقه شامل باریت، کوارتز، کلسیت و کانیهای ثانویه مالاکیت، آزوریت، گوتیت و هماتیت است. کانیسازی رگهای در دو مرحله کانیسازی اصلی (باریت+کوارتز) و فاز تاخیری (کلسیت) تشکیل شده است. سیالهای درگیر در نمونههای کوارتز و باریت بیشکل تا شکلدار (مخروطی و میلهای) و با اندازه حدود ۴ تا ۱۲ میکرون هستند. بر پایه بررسی سیال های درگیر اولیه در بلورهای کوارتز و باریت همزمان با مرحله اصلی کانیسازی رگهای، کمترین دمای تشکیل کانیسازی ۱۸۱ تا ۳۷۰ درجه سانتیگراد و شوری ۵/۶ تا ۶/۱۳ درصد وزنی است. بیشترین بیهنجاریهای زمین شیمی در رگهها برای روی ۳۹۴ گرم در تن، آنتیموان ۵۲ گرم در تن و سرب ۹۰ گرم در تن است. شواهدی چون کنترل ساختاری (گسل) کانیسازی، زمینشناسی، کانیشناسی، زمین شیمی و سیال های درگیر نشان دهنده شکلگیری رگهها در شرایط گرمابی هستند. کاهش دما و آمیختگی با سیالی با شوری بالا در دگرگونی سیال های گرمابی و در نهایت شکلگیری رگهها موثر بوده است.
کلیدواژه ها:
Mineralogy ، geochemistry ، fluid inclusion ، barite ، Mashkan ، Khorasan Razavi ، کانی شناسی ، ژیوشیمی ، سیال های درگیر ، باریت ، مشکان ، خراسان رضوی.
نویسندگان
شریفه محمدی پور
دانشگاه فردوسی مشهد
آزاده ملکزاده شفارودی
دانشگاه فردوسی مشهد
مریم جاویدی مقدم
دانشگاه فردوسی مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :