بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان تحریک پذیری و بی حسی هیجانی در فرزندان افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه جنگ
محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 24، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 455
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MILIT-24-4_004
تاریخ نمایه سازی: 13 مرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چهارمین اختلال رایج روانپزشکی بوده که علاوه بر ایجاد اختلال در حوزه های مختلف زندگی فرد مبتلا، می تواند تاثیرات منفی بر سلامت روان و پاسخ دهی هیجانی در فرزندان و یا همسر فرد مبتلا نیز داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان تحریک پذیری و بی حسی هیجانی در فرزندان افراد مبتلا به PTSD جنگ بود. روش ها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود. اعضای نمونه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان فرزندان افراد مبتلا به PTSD جنگ در سال ۱۴۰۰ انتخاب شدند که بر اساس معیارهای ورود تعداد ۷۰ نفر دختر و پسر (بازه سنی ۱۵ تا ۱۹ سال) انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه ۳۵ نفری آزمایش (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ACT) و کنترل (آموزش مهارت های زندگی برای نوجوانان) قرار گرفتند. افراد پیش از اجرای مداخله و پس از آن، به وسیله پرسشنامه تحریک پذیری کریک و همکاران و خرده مقیاس بی حسی هیجانی فهرست اختلال استرس پس از سانحه (PCL) مورد سنجش قرار گرفتند. گروه آزمایش ۸ جلسه ۶۰ تا ۹۰ دقیقه ای ACT دریافت کرد. همچنین برای گروه کنترل نیز به مدت ۷ جلسه ۶۰ تا ۹۰ دقیقه ای پروتکل مهارت های زندگی برای نوجوانان اجرا شد. در نهایت داده های حاصله به وسیله نرم افزار SPSS ۲۲ تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین تحریک پذیری دو گروه در پس آزمون تفاوت معناداری داشت (۰/۰۱>P)؛ همچنین نتایج تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که در متغیر بی حسی هیجانی، اختلاف نمرات پس آزمون میان دو گروه معنادار نبود (۰/۰۵>P). نتیجه گیری: نتیجه این پژوهش نشان داد که ACT منجر به کاهش میزان تحریک پذیری در فرزندان افراد مبتلا به PTSD می شود. لذا می توان از این روش درمانی در جهت بهبود علائم فرزندان افراد مبتلا به PTSDدر مراکز مشاوره و سلامت روان استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیرمسعود میرباقری
گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
زهرا زنجانی
گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
عبداله امیدی
گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :