غزلیات سلطان ولد و جهان نگری مکتب ملامتیه
محل انتشار: مجله عرفانیات در ادب فارسی، دوره: 12، شماره: 46
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299
فایل این مقاله در 29 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ERFAN-12-46_001
تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1402
چکیده مقاله:
بهاءالدین سلطانولد فرزند ارشد مولانا جلال الدین از اقطاب طریقه مولویه است که اشعارش تجلی گاه اندیشه های مختلف عرفانی، حکمی و کلامی است؛ وی که از فیض صحبت بزرگانی چونان شمس تبریزی و برهان محقق ترمذی بهره برده است، تسلط زیادی به جهان نگری عرفای قبل از خود دارد؛ به گونه ای که با خلق آثاری ضمن تشریح تعالیم پدرش مولانا و دیگر بزرگان طریقه مولویه، اندیشه های بکری در عرصه های مختلف ارائه میدهد. این پژوهش که مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی انجام می شود، به بررسی مضامین ملامتی و مباحث مربوط با آن مانند رندی و قلندری می پردازد.
غور در غزلیات سلطانولد آشکار میکند که وی چونان بزرگان طریقه مولویه از مکتب ملامتیه تاثیر بسیار پذیرفته است. ولد پای به کوی ملامت مینهد و علم و دانش را رها می کند و از قید خوشنامی میرهد، ساقی و مطرب را مورد خطاب قرار می دهد و سالکان را به شرب خمر تحریض می کند و بر منش رندانه و سیرت قلندرانه خود می نازد. وی به شیوه قلندران تابوهای مختلف را می شکند و از طاعت و مناجات روی بر می تابد. ولد اذعان می کند که می منصوری خاص اولیای حق است و این قوم را با می انگوری ارتباطی نیست. ساقی در غزلیات ولد غالبا به حضرت حق یا اولیای الهی اطلاق می شود، لیکن محتوای غزلیات دیوان، نگرش ملامتی شاعر را نشان می دهد. بسامد بالای کلمه مطرب و اصطلاحات مربوط به موسیقی نیز حکایت از منش ملامتی ولد دارد که علاقه او را به مبحث سماع و میراث قلندران آشکار می کند.
کلیدواژه ها:
Rumi's method ، Sultanwald's lyric poems ، malamat ، Randy ، Qalandari. ، طریقه مولویه ، غزلیات سلطان ولد ، ملامت ، رندی ، قلندری.
نویسندگان
داود واثقی خوندابی
Yazd University
مهدی ملک ثابت
Yazd University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :