برآورد فرونشست سطح زمین در بخشی از دشت قروه با استفاده از تکنیک تداخل سنجی راداری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش انجمن ایرانی ژئومورفولوژی
  • کد COI اختصاصی: GEOO09_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صیاد اصغری سراسکانرود

دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

آرش فتح الهی

دانشجوی ارشد سنجش ازدور، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

پدیده فرونشست یکی از مخاطراتی است که در طی سالهای اخیر در بسیاری از مناطق رخ داده و معضلات زیادی را برای زمین های کشاورزی،مناطق مسکونی جاده ها و غیره را در برخی از دشت های کشور به وجود آورده است. دشت قروه واقع در استان کردستان یکی از این مناطق می باشدکه در طی سالهای گذشته برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی این دشت روند صعودی داشته است. شناسایی مناطق در معرض فرونشست وبرآورد نرخ آن نقش مهمی در مدیریت و کنترل این پدیده دارد. بنابراین هدف از این پژوهش برآورد میزان فرونشست در بخشی از دشت قروه میباشد. تکنیک تداخل سنجی راداری با دقت بالا از مناسب ترین روش های شناسایی و اندازه گیری میزان فرونشست است. این تکنیک فاز گرفته شدهاز دو مجموعه داده رادار در دو زمان مختلف را مقایسه و با ایجاد، اینترفروگرام قادر به اندازهگیری تغییرات سطح زمین در دوره زمانی است. در اینپژوهش به منظور شناسایی و اندازه گیری فرونشست در دشت قروه از تصاویر راداری سنتیل ۱- سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ استفاده شده است. به منظورپردازش اطلاعات نیز از نرم افزار SARscape استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که تصاویر ماهواره راداری و تکنیکتداخل سنجی به دلیل پوشش گسترده و دقت بالا و فراوانی دیتا از پتانسیل خوبی برای شناسایی جابه جایی ها بسیار مناسب است. طبق نتایج، بیش-ترین نرخ فرونشست در ۱ سال در منطقه ۱۲ سانتیمتر در محدوده مورد مطالعه برآورد شده است. که نشان دهنده فعال بودن منطقه از لحاظفرونشست است.

کلیدواژه ها

تداخل سنجی راداری، تصاویر سنتینل ۱- ، فرونشست، دشت قروه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.