ملاحظات متدولوژیک در اجرای مطالعات تجمع خانوادگی برای یافتن عوامل خطر بیماری ها: یک مرور نظام مند

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 131

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPMH-9-4_002

تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402

چکیده مقاله:

هدف: مطالعات تجمع فامیلی اولین گام در شناسایی علل وراثتی بیماری ها است که به مقایسه میزان شیوع بیماری خاص در افراد یک خانواده و جامعه معین می پردازد. با توجه به اینکه مطالعات اندکی در زمینه تعریف و روش های اجرای تجمع خانوادگی در دسترس است، هدف از این مطالعه، بررسی مطالعات انجام شده و ارائه اطلاعات منسجم در این زمینه است. روش ها: در مطالعه حاضر که به روش مرور نظام مند در سال ۱۴۰۰ در زمینه تعاریف، اصول و روش های اجرای مطالعات تجمع خانوادگی انجام گرفته است، پایگاه های اطلاعاتی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، گوگل اسکالر، مدلاین، پابمد، ایران مدکس، مگ ایران و کوکران لایبرری و وب سایت جهانی ژنتیک اپیدمیولوژی بررسی شدند. کلمات تجمع فامیلی، تجمع خانوادگی در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و “familial” OR “family” and “aggregation” بعد از بررسی در Mesh term، در قسمت های عنوان، چکیده، متن و کلید واژگان مقالات بدون محدودیت زمانی و زبانی جست و جو شدند. مقاله های دارای چکیده فارسی یا انگلیسی که متن کامل آن ها به زبان دیگری بود و یا اطلاعات کافی ارائه نکرده بودند از بررسی خارج شدند. یافته ها: در جست وجوی اولیه ۴۶۱۱۹۷ مقاله یافت شد که (۰/۰۱۵ درصد) ۶۷ مقاله مربوط به پایگاه های اطلاعات فارسی بود. ۱۳۸۵۸۱ مقاله به علت تکراری بودن و ۳۲۲۶۰۰ مقاله در ارزیابی اولیه عناوین و چکیده ها به علت نداشتن توضیح روش های اجرای مطالعات تجمع فامیلی از بررسی خارج شدند. در نهایت، ۷ مقاله با توجه به معیارهای مطالعه انتخاب شد. نتیجه گیری: وجود تجمع خانوادگی، پیش فرض ضروری برای علت یابی ژنتیکی بیماری هاست و نشانگر مشارکت احتمالی عوامل ژنتیکی، محیطی یا برهم کنش هر ۲ عامل در ایجاد یک فنوتیپ خاص است.

نویسندگان

سعید دستگیری

Department of Epidemiology and Social Genetics, Registration of Congenital Anomalies in Tabriz, Faculty of Medicine, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

الهام داوطلب اسماعیلی

Management and Prevention Road Traffic Damage of Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :