بررسی برهمکنش سطوح آبیاری و بافت خاک برعملکرد، اجزای عملکرد و بهره وری مصرف آب گیاه شاهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-9-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر جمالی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

حسین بانژاد

گروه علوم و مهندسی آب-دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد ، ایران

عباس صفری زاده ثانی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده در تولید محصولات کشاورزی، کمبود آب آبیاری است. این پژوهش به منظور بررسی برهمکنش بافت خاک و سطوح آبیاری برعملکرد، اجرای عملکرد و بهره وری مصرف آب گیاه شاهی در سال ۱۳۹۷ در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. پژوهش حاضر، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار و بر پایه ی کشت گلدانی بود. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی، ۶۶ درصد ظرفیت زراعی و ۳۳ درصد ظرفیت زراعی) و سه بافت خاک (رس سیلتی، لوم رسی و لوم شنی) بود. بر اساس نتایج کاهش حجم آب مصرفی به میزان ۳۴ درصد و ۶۷ درصد به ترتیب منجر به کاهش ۱۲ و ۲/۱۳ درصدی تعداد برگ، ۱/۸ و ۵/۸ درصدی طول برگ، ۱/۱۱ و ۲۵ درصدی عرض برگ و ۴/۷ و ۸/۱۶ درصدی وزن خشک اندام هوایی نسبت به تیمار شاهد (۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی) شده است. بیشترین میزان ارتفاع، وزن تر اندام هوایی و عملکرد در واحد سطح به ترتیب با مقادیر ۹/۱۶ سانتی متر، ۱۰ گرم و ۹/۵۶۵ گرم در مترمربع در تیمار اثر متقابل ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی و بافت خاک رس سیلتی مشاهده شد. بیشترین مقدار بهره وری مصرف آب با مقدار ۱۵/۱ کیلوگرم در متر مکعب در تیمار اثر متقابل ۳۳ درصد ظرفیت زراعی و رس سیلتی به دست آمد. به طور کلی، گیاه شاهی نسبت به تنش خشکی حساس است، همچنین بافت مناسب برای این گیاه رس سیلتی است.

کلیدواژه ها

بافت خاک, بهره وری آب, شاهی, عملکرد, کم آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.