بررسی عملکرد و ترکیبات بیوشیمیایی قارچ خوراکی شاه صدف (Pleurotus eryngii) در پالایش زیستی کادمیوم (Cd) و سرب (Pb) از محیط کشت مایع
محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 3
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 97
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AEJO-14-3_036
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402
چکیده مقاله:
با توجه به توسعه روزافزون فعالیت های بشر به ویژه پیشرفت صنعت، آلودگی با فلزات سنگین از قبیل کادمیوم (Cd) و سرب (Pb) درحال تبدیل شدن به یک مسئله بسیار جدی برای محیط زیست است، که حیات زیستمندان آن را با مخاطره مواجه می کند. امروزه از قارچ پالایی (Mycoremediation) به عنوان روشی سودمند، ارزان قیمت و کارا برای کاهش آلودگی های فلزات سنگین یاد می شود. در این مطالعه میزان کارایی قارچ Pleurotus eryngii در پالایش فلزات سنگین سرب و کادمیوم در محیط کشت مایع مورد بررسی قرار گرفت. در همین راستا به جهت بررسی عملکرد قارچ فوق، میزان جذب فلزات سنگین، غلظت پروتئین، میزان آنزیم کاتالاز و میزان ترکیبات فنلی و فلانوئیدی در مواجهه با فلزات سنگین سرب و کادمیوم در چهار گروه آزمایشی با رقت های ۰، ۱۵۰، ۲۵۰ و ۳۵۰ ppm سنجیده شد. بالاترین میزان جذب فلزات سنگین برای سرب و کادمیوم به ترتیب ۰/۵۷±۵۲/۳۳ و ۱/۲۰±۵۰/۰۰ میکروگرم بر گرم بوده است. هم چنین نتایج با افزایش غلظت فلزات ذکر شده میزان فنل، فلانوئید، پروتئین، کاتالاز را به ترتیب برای سرب و کادمیوم ۰/۵۰±۳/۲۳ و ۰/۰۸ ±۳/۵۰ و ۰/۱۲±۲۷/۲۶ و ۰/۰۸±۲۸/۷۶ میلی گرم در گرم، ۰/۰۱±۰/۶۵ و ۰/۰۱±۰/۶۵ میلی گرم در میلی لیتر و ۰/۰۵±۰/۵۰ و ۰/۰۵ ±۰/۲۰ protein unit min-۱mg-۱ نشان داد.با توجه به نتایج به دست آمده اختلاف معنی دار میان گروه شاهد و گروه های آزمایشی مشاهده شد (۰/۰۰۱>P). در مجموع با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد قارچ شاه صدف P. eryngii می تواند به عنوان کاندیدای مناسب جهت قارچ پالایی مورد استفاده قرار بگیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نسیم گلیگر
گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
سارا سعادتمند
گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
رمضانعلی خاوری نژاد
گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :