تاثیر زئولیت بر خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه گشنیز (Coriandrum sativum L.) در شرایط تنش کم آبی
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 53
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 190
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-12-53_006
تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1402
چکیده مقاله:
این آزمایش با هدف بررسی تاثیر زئولیت بر خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی گشنیز در شرایط تنش خشکی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کاملا تصادفی در چهار تکرار طی دو سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷ انجام شد. عامل تنش خشکی در سه سطح (شامل: ۱۰۰% نیاز آبی (بدون تنش)، ۷۵% نیاز آبی (تنش ملایم) و ۵۰% نیاز آبی (تنش شدید)) و مصرف زئولیت در پنج سطح (عدم مصرف، ۲، ۴، ۶ و ۸ تن در هکتار زئولیت). نتایج نشان داد که با اعمال تنش خشکی، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی به طور چشمگیری کاهش یافت؛ درحالی که با کاربرد زئولیت تاحدودی اثرات تنش کمآبی کاهش یافت. بیشترین و کمترین میزان وزن خشک اندام هوایی بهترتیب، در آبیاری نرمال (بدون تنش) با کاربرد شش تن زئولیت در هکتار (۹۹/۲ گرم بر بوته) و در شرایط خشکی (۵۰ درصد نیاز آبی) بدون کاربرد زئولیت (۲۲/۱ گرم بر بوته) بهدست آمد. همچنین کاهش میزان آبیاری، سبب افزایش پرولین شد، درحالی که با کاربرد زئولیت تا اندازه ای اثرات خشکی کاهش یافت. آبیاری نرمال و مصرف شش تن در هکتار زئولیت کمترین مقدار پرولین و تنش شدید (آبیاری ۵۰ درصد نیاز آبی) و عدم مصرف زئولیت، بیشترین میزان پرولین را دارا بود. به طورکلی مشخص شد که با اعمال تنش ملایم (۷۵ درصد نیاز آبی) و استفاده از شش تن در هکتار زئولیت میتوان ضمن کاهش اثرات تنش، از عملکرد اقتصادی قابلقبولی در گیاه گشنیز برخوردار بود.
کلیدواژه ها:
Coriander ، Catalase ، Drought stress ، Membrane permeability ، Zeolite ، تنش خشکی ، زئولیت ، کاتالاز ، گشنیز ، نفوذپذیری غشا
نویسندگان
مهدیه سمسارزاده
Department of Agronomy, Takestan Branch, Islamic Azad University, Takestan, Iran.
سعید سیف زاده
Department of Agronomy, Takestan Branch, Islamic Azad University, Takestan, Iran.
داوود درویشی زیدآبادی
Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Kerman, Iran.
حمیدرضا ذاکرین
Department of Agronomy, Takestan Branch, Islamic Azad University, Takestan, Iran.
اسماعیل حدیدی ماسوله
Department of Agronomy, Takestan Branch, Islamic Azad University, Takestan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :