ارزیابی واکنش ژنوتیپهای نخود در برابر زردی و پژمردگیفوزاریومی ناشی از Fusarium redolens

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین جشنواره و همایش ملی نخود
  • کد COI اختصاصی: CHICKPEA01_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید معرف زاده

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

سعید عباسی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

کیانوش چقامیرزا

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

شیوا قنبری

کارشناس ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

در میان حبوبات، گیاه نخود (Cicer arietinum L.) به دلیل ارزش غذایی دانه ها و نقش آن در مدیریت حاصلخیزی خاک، اهمیت زیادی دارد. از مهمترین عوامل کاهش عملکرد و کیفیت این محصول در سراسر جهان، بیمارگرهای گیاهی خاکزاد بهویژه پژمردگیهای فوزاریومی هستند. قارچ Fusarium redolens از عوامل ایجادکننده زردی و پژمردگی روی نخود است. استفاده از ارقام مقاوم و شناسایی منابع مقاومت در ژرمپلاسم موجود در نخود، عملیترین و از نظر اقتصادی کارآمدترین روش مدیریت پژمردگی فوزاریومی نخود و همچنین یکی از اجزای اصلی برنامه های مدیریت تلفیقی بیماریها است. در مطالعه حاضر، مقاومت ژنوتیپهای نخود بهدست آمده از منابع مختلف ژنتیکی در برابر F. redolens بررسی شد. ۷۲ توده مختلف نخود تیپ کابلی به همراه هشت رقم از بانک ژن موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تهیه شدند و مقاومت آنها در برابر F. redolens در شرایط گلخانه و طی آزمایشی گلدانی ارزیابی گردید. برای درجهبندی ژنوتیپها از نظر سطح مقاومت و حساسیت نسبت به F. redolens، دو شاخص زردی بوته و نکروز ریشه به صورت چشمی بررسی شده و بین صفر تا چهار نمرهدهی شدند. نتایج نشان داد که چهار ژنوتیپ خیلی حساس، ۳۵ ژنوتیپ و دو رقم حساس، ۳۰ژنوتیپ و پنج رقم نسبتا حساس و سه ژنوتیپ و یک رقم نسبتا مقاوم بودند. هیچیک از ژنوتیپها یا رقمهای مورد آزمایش، ایمن یا بسیار مقاوم نبودنداما چهار ژنوتیپ در مقابل این بیمارگر نسبتا مقاوم بودند. در صورت ثبات مقاومت در این ژنوتیپهای امیدبخش نسبتا مقاوم و نیز دارا بودن صفات مطلوب زراعی و عملکرد بالا، ممکن است در آینده بتوان از آنها در برنامه های بهنژادی و توسعه ارقام نخود مقاوم در برابر پژمردگی ناشی از این بیمارگر بهره برداری نمود.

کلیدواژه ها

بیمارگر گیاهی، ارقام مقاوم، پژمردگی و زردی، منابع مقاومت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.