ارتباط بین استرس شغلی با احساس گناه در پرستاران بیمارستان کودکان مفید تهران
محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 33، شماره: 124
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNIU-33-124_007
تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: استرس شغلی به طور منفی با کیفیت مراقبت ها ارتباط دارد و منجر به افزایش بروز حوادث اشتباه و خطا خواهد شد. از طرفی با توجه به ماهیت کار پرستاران و احتمال بروز خطا، تمایل به تجربه ی احساس گناه پاتوژن یا مرضی، ممکن است به سلامت آنان آسیب برساند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین استرس شغلی با احساس گناه در پرستاران بیمارستان کودکان مفید تهران انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر به صورت توصیفی کاربردی در تابستان سال ۱۳۹۷ بر روی ۱۴۱ پرستار که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها شامل سه بخش مشخصات جمعیت شناختی پرستاران، پرسشنامه استرس شغلی اسیپو (Osipow) و پرسشنامه احساس گناه مراقب CGQ ( Caregiver Guilt questionnaire) بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار احساس گناه ۶۴/۰ ± ۹۳/۳ و استرس شغلی ۵۱/۰ ± ۲۹/۴ بدست آمد. نتایج مطالعه نشان داد بیشتر پرستاران (۵/۶۹ درصد) در محدوده استرس شدید و با احساس گناه شدید (۴/۵۵ درصد) قرار داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بین استرس شغلی و ابعاد آن با احساس گناه و ابعاد آن در میان پرستاران وجود داشت (۰۵/۰>P).
نتیجه گیری کلی: بر اساس نتایج با توجه به رابطه معنی داری که بین استرس شغلی و احساس گناه وجود داشت، به کارگیری تکنیک های کاهش استرس شغلی در بین پرستاران بیمارستان های کودکان اهمیت بسزایی دارد. لازم است سیاست گذاران سیستم بهداشتی درمانی، در راستای کاهش استرس شغلی پرستاران با استفاده از عواملی همانند کم کردن ساعات کاری، حذف نوبت های کاری های متوالی، افزودن خدمات رفاهی، بهبود شرایط محیط فیزیکی کار و غیره اقدام نمایند.
کلیدواژه ها:
Guilt Feeling ، Occupational Stress ، Nurse ، Hospital ، احساس گناه ، استرس شغلی ، پرستار ، بیمارستان
نویسندگان
فاطمه دولت شاد
Department of Health Services management, Islamic Azad University, North Tehran Branch, Tehran, Iran
علی ماهر
Department of Health Policy, School of Management and Medical Education, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran (Corresponding Author) Tel: ۰۹۱۲۱۹۷۹۷۰۴ Email: Dralimaher@sbmu.ac.ir
سید مجتبی حسینی
Department of Health Services management, Islamic Azad University, North Tehran Branch, Tehran, Iran
امین عقیلی
School of Health Management and Medical Informatics, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :