بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر آگاهی و نگرش بهورزان شهرستان یزد در ارتباط با غربالگری سرطان کولون
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 15، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 154
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSR-15-3_002
تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: پیشگیری از بیماری های غیر واگیر یک موضوع مهم در ارتقای سطح خدمات بهداشتی بوده و آموزش آن با استفاده از مدل ها و تئوری های آموزش بهداشت امکان پذیر می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر آگاهی و نگرش بهورزان شهرستان یزد در مورد غربالگری سرطان کولون انجام شد.
روش ها: در مطالعه نیمه تجربی حاضر تمامی ۲۸ بهورز تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان یزد مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای شامل دو قسمت استفاده شد: الف. سوالات دموگرافیک و ب. سوالات آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی و رفتار درک شده. مداخله آموزشی مورد نظر در این پژوهش طی سه جلسه آموزشی ارائه گردید. در انتها، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۰ و آزمون های آماری Kolmogorov–Smirnov، T زوجی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته ها: نتایج نشان دادند که پس از مداخله آموزشی، میانگین نمره آگاهی بهورزان در ارتباط با غربالگری سرطان کولون به طور معناداری افزایش پیدا کرده است (۰۱۳/۰=P). همچنین میانگین نمرات حساسیت درک شده (۰۴۷/۰=P)، شدت درک شده (۳۲۴/۰=P)، منافع درک شده (۰۰۱/۰>P)، خودکارآمدی (۰۰۳/۰=P) و رفتار درک شده (۰۰۱/۰>P) پس از اجرای مداخله آموزشی افزایش یافت؛ اما میانگین نمره موانع درک شده (۷۴۶/۰=P) کاهش داشت.
نتیجه گیری: سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی می توانند به عنوان یک چارچوب مناسب جهت طراحی مداخلات آموزشی غربالگری سرطان کولون در راستای بهبود رفتارهای ارتقادهنده سلامتی در بهورزان استفاده شوند.
نویسندگان
Seyed Majid سید مجید علوی لنگرودی
Deputy of Health , Yazd University of Medical Sciences, Yazd, Iran
Hoosein حسین فلاح زاده
Department of Biostatistics and Epidemiology, Faculty ۰f Health , Yazd University of Medical Sciences , Yazd Iran
Firoozeh فیروزه مصطفوی دارانی
Department of Health Education and Promotion, Faculty of Health , Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :