مقایسه ذهن آگاهی و اضطراب سلامت در زنان مبتلا به سرطان پستان و افراد سالم
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 18، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 205
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSR-18-4_008
تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: در دنیای امروز، سرطان یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میر به شمار می رود. این بیماری بسته به درجه پیشرفت آن، اختلالاتی در عملکرد طبیعی فرد ایجاد می کند. به طور کلی، دریافت تشخیص سرطان برای بیماران با اضطراب زیادی همراه است و واکنش های متفاوتی از جمله افزایش میزان نشخوار فکری و کاهش تاب آوری را در آنان برمی انگیزد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهن آگاهی و اضطراب سلامت در زنان مبتلا به سرطان پستان و افراد سالم انجام شد.
روش ها: این مطالعه، توصیفی از نوع علی- مﻘایسهای بود و جامعه آماری آن را کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان که در بیمارستان ولی عصر (عج) زنجان تحت درمان قرار داشتند و افراد عادی تشکیل داد. نمونه های تحقیق متشکل از ۲۰۰ نفر از بیماران مبتلا به سرطان و ۲۰۰ نفر از افراد عادی بود که از طریق همتاسازی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه پنج وجهی ذهن آگاهی (Five Facet Mindfulness Questionnaire یا FFMQ) و مقیاس اضطراب سلامت (Health Anxiety Inventory-۱۸ یا HAI-۱۸) بود. دادهها با استفاده از آزمون MANOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بین ذهن آگاهی در دو گروه مبتلا به سرطان و افراد سالم تفاوت معنی داری وجود داشت (۰۵۰/۰ > P). بین اضطراب سلامت نیز در دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده گردید (۰۵۰/۰ > P).
نتیجه گیری: می توان چنین نتیجه گیری کرد که بیماران مبتلا به سرطان، به دلیل خودگویی های منفی و بالا بودن سطح اضطراب ناشی از مسایل جسمی، روان شناختی و اجتماعی، ذهن آگاهی کمتر و اضطراب سلامت بالاتری نسبت به افراد سالم دارند.
کلیدواژه ها:
Mindfulness ، Health anxiety ، Patients ، Neoplasms ، Breast cancer ، ذهن آگاهی ، اضطراب سلامت ، بیماران ، سرطان ها ، سرطان پستان
نویسندگان
سپیده محمودزاده
PhD Student, Department of Psychology, School of Educational Sciences and Psychology, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
سوران رجبی
Associate Professor, Department of Psychology, School of Educational Sciences and Psychology, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :