کاربست بعد شناختی در خوانش گفتمان نامه ۳۱ نهج البلاغه
محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 14، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 173
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LRR-14-2_013
تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1402
چکیده مقاله:
نشانه- معناشناسی که شکل تکامل یافته نشانهشناسی کلاسیک است، فرصتی فراهم آورده تا مطالعه چگونگی تولید، کارکرد و دریافت معنا در نظامی فرآیندی میسر گردد. بر این اساس در روابط نشانهها فقط به نمایش تولید دالها و قدرت مدلولها بسنده نمیشود؛ بلکه علاوه بر آن، شرایط و ماهیت چگونگی شگلگیری گفتمان نیز بررسی میشود. به این ترتیب گفتمان تبدیل به محل ثبت، دگرگونی، تولید، ویرانگری و بازسازی نشانه_معناها میشود و زمینه را برای دستیابی به مفهومی جدید و غیر منتظره ایجاد میکند. در این راستا با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی، متن نامه ۳۱ نهج البلاغه با عنوان«ومن وصیه له للحسن بن علی کتب الیه بحاضرین» به منظور بررسی بعد شناختی گفتمان از منظر نشانه-معناشناسی انتخاب گردیده است . یافتههای پژوهش حاکی از آن است که گفتمان غالب در متن اصلی ، گفتمان شناختی است، چرا که امام بهعنوان گفتهپرداز در تمام گفتمان از افعال شناختی متعدد بهره گرفته است و برای نیل به آن از ابزار مجاب سازی از نوع گونه تشویقی بیش از سایر شیوه ها بهره جستهاند چرا که فرزندشان به عنوان مخاطب مخالف و مقابل گفتمان نیستند .
کلیدواژه ها:
: Cognitive dimension of discourse ، types of persuasion ، ethics and cognition cycle ، letter ۳۱ of Nahj al-Balaghah. ، بعد شناختی گفتمان ، گونه های مجابی ، چرخه اتیک و شناخت ، نامه ۳۱ نهج البلاغه.
نویسندگان
رقیه پوربایرام الوارس
PhD student in Arabic language and literature in Semnan University
علی اکبر نورسیده
Assistant Professor of Arabic Language and Literature in Semnan University
سیدرضا میراحمدی
Associate Professor of Arabic Language and Literature in Semnan University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :