تعیین سقف برداشت ماهی ساردین سند (Sardinella sindensis Day, ۱۸۷۸) و ارتباط آن با متغییر های اقلیمی در آبهای جنوبی ایران (خلیج فارس و دریای عمان)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 56

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MSRICONF01_067

تاریخ نمایه سازی: 13 خرداد 1402

چکیده مقاله:

گونه ساردین سند (Sardinella sindensis Day, ۱۸۷۸) یکی از مهم ترین گونه های اقتصادی مورد بهرهبرداری توسط صیادان در جنوب کشور است . در مطالعه حاضر، جهت تعیین سقف برداشت ماهی ساردین سند در آبهای جنوبی از مدل صید-حداکثر محصول پایدار (Catch-Maximum Sustainable Yield:CMSY) استفاده شد. داده های صید مربوط به ۲۳ سال گذشته برای محاسبه وارد مدل شدند. از بین ۱۰ شاخص اقلیمی مورد بررسی ۴ مورد دارای همبستگی معنی دار تعیین شد که بیشترین همبستگی مربوط به شاخص .(p< ۰.۰۱; r=۰.۷۳۲) Nino۳.۴ مقدار محاسبه شده برای شاخص B/BMSY توسط مدل بیشتر از ۰/۱ و مقدار شاخص F/FMSY کمتر از ۰/۱ تخمین زده شد که بیانگر عدم صید بی رویه از ذخیره این گونه در آبهای جنوبی کشور می باشد. مقدار حداکثر محصول قابل برداشت (Maximum Sustainable Yield:MSY) ۸۶ هزار تن تخمین زده شد که در چند سال اخیر میزان برداشت ، بیشتر از این مقدار بوده که این امر باعث شده است تا ذخیره به تدریج به سمت حالت صید بی رویه حرکت نماید. با توجه به نتایج حاصل ، پیشنهاد می شود که کنترل و مدیریت بر فعالیت های صید و صیادی بصورت منطقه ای (به ویژه در آبهای استان هرمزگان) و با در نظر گرفتن تغییرات شاخص های اقلیمی صورت پذیرد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

علی حقی وایقان

گروه اکولوژی و مدیریت ذخایر آبزیان، پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایرا ن

مهرناز قنبرزاده

گروه شیلات، دانشگاه شیرا ز