تجارب آسیب زا در خوردن هیجانی زنان فزون وزن ایرانی: یک مطالعه پدیدار شناسی
محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 34، شماره: 132
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 165
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNIU-34-132_005
تاریخ نمایه سازی: 8 خرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: خوردن هیجانی، به صورت گرایش به خوردن در پاسخ به استرس یا هیجانات منفی تعریف شده است. بر اساس شواهد پژوهشی؛ خوردن هیجانی برای سلامتی آسیب زاست. بنابراین شناخت عواملی که موجب آسیب زایی خوردن هیجانی می شوند، مهم است. همچنین؛ شیوع خوردن هیجانی در افراد فزون وزن زیادتر از افراد با وزن طبیعی است و زنان در برابر خوردن هیجانی آسیب پذیرتر از مردان هستند، بنابراین؛ هدف این پژوهش تبیین آسیب زایی خوردن هیجانی در زنان جوان فزون وزن، انتخاب شد.
روش بررسی: این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد پدیدار شناسی هرمنوتیک، در سال ۱۳۹۹ انجام شد. مشارکت کنندگان در این مطالعه؛ ۱۷ زن جوان گروه سنی ۲۵ تا ۴۵ ساله ساکن در شهرهای کرمانشاه یا کرج بودند که تجربه خوردن هیجانی داشتند و دارای شاخص توده بدنی ۳۰ و بالاتر بودند. زنان باردار به دلیل متفاوت بودن نمایه توده بدنی آنها، وارد این مطالعه نشدند. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد حداکثر تنوع انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق انفرادی و چهره به چهره گردآوری شد. برای تحلیل داده ها از روش هفت مرحله ای Diekelmannو همکاران، استفاده شد.
یافته ها: در تحلیل داده ها، مضمونی اصلی به نام "همراهان آسیب زا" پدیدار شد که نشان می داد؛ هنگامی که مشارکت کنندگان تجربه خوردن هیجانی داشتند، برخی تجارب دیگر با خوردن هیجانی آنها همراهی می کردند و این تجارب موجب می شد؛ خوردن هیجانی از لحاظ جسمی، روانی و اجتماعی برای این افراد آسیب زا شود. مضمون اصلی "همراهان آسیب زا" از هفت زیر مضمون تشکیل شده است که با عناوین؛ ناخویشتن داری در رفتار خوردن، خوردن ناخودآگاه، سوء استفاده از بدن، تجارب متناقض، اعتیاد به خوردن، افراط در خوردن خوراکی های خاص و خوردن مخفیانه، نام گذاری شدند.
نتیجه گیری کلی: تجارب آسیب زایی که با خوردن هیجانی همراهی می کنند؛ موجب پیچیدگی شناخت و مدیریت خوردن هیجانی می شوند و نیاز است در برنامه های روان درمانی که برای مدیریت پرخوری هیجانی؛ بویژه در زنان، طرح ریزی می گردد، به "همراهان آسیب زا"ی خوردن هیجانی توجه شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احترام ابراهیمی
Department of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran
فاطمه محمدی شیر محله
Department of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran (Corresponding author) Tel:۰۹۱۲۶۰۸۱۳۸۹ Email:Fatemeh.mohamadi@kiau.ac.ir
مجتبی حبیبی
Health Promotion Research Center, Department of Health Psychology, School of Behavioral Sciences & Mental Health, Iran University of Medical Sciences. Tehran, Iran
مرجان مردانی حموله
Department of Psychiatric Nursing, Nursing Care Research Center, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :