شناسایی و رتبه بندی ابعاد برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین گرایانه (مطالعه موردی: آموزش و پرورش استان مازندران)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 80

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSPANY-3-3_012

تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: تقویت خلاقیت در کلاس درس تاثیرات مثبت و ماندگار بی­شماری دارد و باعث می­شود یادگیرندگان در بزرگسالی متفکر، کنجکاو، منتقد و ریسک­پذیر باشند؛ لذا هدف کلی پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین گرایانه بود. روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، مدیران ارشد و خبرگان آموزش و پرورش استان مازندران به تعداد ۲۰ نفر و در بخش کمی مدیران، معاونین و روسای گروه­های ادارات آموزش و پرورش و مدیران و معاونین مدارس استان مازندران به تعداد ۲۶۵۳ نفر تشکیل می­دادند که در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد ۱۰ نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد ۳۳۸ نفر با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای- طبقه­ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع­آوری داده­ها از پرسش­نامه محقق ساخته با ۶۱ سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید متخصصان رسید و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آن­ها نیز بالای ۷/۰ محاسبه شد که مورد تایید بود. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین­گرایانه دارای چهار بعد «اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی» است که هر بعد دارای سه مولفه «دانش، نگرش و مهارت» است. نتیجه گیری: تاثیر همه ابعاد و مولفه­ ها بر برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین­گرایانه تایید شد و بعد روش تدریس با بار عاملی ۸۵۶/۰ دارای تاثیر بیش­تر و بعد اهداف با بار عاملی ۷۶۱/۰ دارای تاثیر کم­تر است.

کلیدواژه ها:

Curriculum based on creativity ، postmodernist approach ، education ، برنامه درسی خلاقیت محور ، رویکرد پسانوین گرایانه ، آموزش و پرورش

نویسندگان

فریبا کریمی

PhD student, Department of Educational Management, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran

بابک حسین زاده

Assistant Professor, Department of Management, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran

سیده زهرا حسینی

Assistant Professor, Department of Management, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran