بررسی اثرات پارامترهای اقلیمی دما و بارش بر وضعیت منابع آبی حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان با استفاده از پروژه CORDEX
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 50، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 196
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-50-3_009
تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1402
چکیده مقاله:
در این مطالعه به منظور بررسی اثرات دو پارامتر اقلیمی بارش متوسط و دمای متوسط سالانه بر وضعیت منابع آبی نسبت به پارامتر جمعیت در هفت حوضه آبریز درجه دو واقع در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان، از دادههای مشاهده ای حدود ۱۸۰ ایستگاه سینوپتیک در سطح حوضه آبریز مذکور و دادههای تاریخی پروژه CORDEX برای دوره آماری ۲۰ ساله (۱۹۸۶-۲۰۰۵میلادی) با در نظر گرفتن سناریوهای اقلیمی RCP۲.۶, ۴.۵ ,۸.۵ استفاده شد. سپس، سه مدل اقلیمی EC_EARTH، CNRM و GFDL برای دورههای آتی (۲۰۰۶-۲۰۳۰) و (۲۰۳۱-۲۰۵۰) بکار گرفته شد. در نهایت توانایی هر مدل در برازش مقدار شاخص تنش آبی (بر اساس کمترین میزان خطا با دوره پایه) برای هر حوضه بررسی گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد هر سه مدل اقلیمی EC_EARTH، CNRM و GFDL، حوضه آبریز مند و کل-مهران را به ترتیب به عنوان بیشترین و کمترین میزان وضعیت منابع آبی نسبت به پارامتر جمعیت در دورههای آتی (۲۰۰۶-۲۰۳۰) و (۲۰۳۱-۲۰۵۰)، تحت سه سناریوی RCP۲.۶، RCP۴.۵ و RCP۸.۵ و نسبت به شاخص تنش آبی مشاهدات پیشبینی کردهاند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عاطفه خوش بیان
دانشجوی دوره دکتری دانشگاه تهران پردیس کشاورزی و منابع طبیعی
زهرا شریعتمداری
هیئت علمی/پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران
شهاب عراقی نژاد
گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :