بررسی ارتباط سواد سلامت و سلامت عمومی با ابتلا به بیماری کووید- ۱۹

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 101

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

HUMS04_020

تاریخ نمایه سازی: 3 خرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هد ف : کووید- ۱۹ در سال ۲۰۱۹ در ووهان چین رخ داد سپس در سراسر جهان گسترش یافت و سلامت و زندگی مردم را تهدید کرد.در حال حاضر پیشگیری از ابتلا به کووید- ۱۹ مهم ترین راهکار برای جلوگیری از شیوع بیشتر آن می باشد. یکی از راه های موفقیت درپیشگیری، آگاهی بخشیدن به مردم است و در این راستا بالا بردن سواد سلامت وسلامت عمومی ضروری است. بنابراین تحقیقی با هدف بررسیارتباط سواد سلامت و سلامت عمومی بر ابتلا به بیماری کووید- ۱۹ انجام شد .روش کا ر : این مطالعه مورد- شاهدی در سال ۱۴۰۰ روی ۴۳۲ نفر انجام شد که ۱۸۵ نفراز آن ها گروه مورد بودندکه بر اساس معیارهایتشخیصی به بیماری کووید- ۱۹ مبتلا شده بودند وهم چنین بیمارانی که ظرف یک ماه گذشته بهبود یافته بودند و ۲۴۷ نفر از آن ها گروهشاهد بودندکه براساس معیارهای تشخیصی تست کرونای آنها منفی شده بود، به صورت غیر حضوری و با استفاده از سایت پرس لاین پرسشنامه ها را پرکردند. ابزار گرداوری استفاده شده در این مطالعه مشخصات دموگرافیک افراد و سوالاتی در مورد فرد شرکت کننده، پرسش نامهسواد سلامت بزرگسالان ایرانی و سلامت عمومی گلدبرگ و هیلربود . داده های پژوهش با استفاده ازنرم افزار spss نسخه ۱۶ و با بهره گیری ازآزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون اسپیرمن تجزیه و تحلیل گردیدند .یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تنها ۲.۳ درصد از افراد سواد سلامت ناکافی داشتند و تنها ۳ درصد افراد وضعیت سلامت عمومی درسطح ضعیف داشتند. بین نمرات مربوط به ابعاد سواد سلامت در افرادی که ابتلای به کرونا داشتند و افرادی که مبتلا نشده بودند تفاوت معناداریمشاهده نشد (P > ۰.۰۵) اما تفاوت معناداری در نمره کلی سلامت عمومی بین افرادی که ابتلا به کرونا داشتند و افرادی که مبتلا نشده بودند،وجود داشت (P = ۰.۰۰۵). نمره سلامت عمومی افرادی که به کووید مبتلا شده بودند ۱۳.۴ ± ۳۰.۸۳ و نمره سلامت عمومی افرادی که بهکووید- ۱۹ مبتلا نشده بودند ، ۱۱.۹±۲۷.۴ بود.نتیجه گیری: به طورکلی وضعیت سطح سواد سلامت وسلامت عمومی شرکت کنندگان در پژوهش درحد قابل قبول بود. احساس اطمینان کاذببه دلیل سلامت عمومی بهتر در مبتلایان ممکن است منجر به افزایش ابتلا به کووید- ۱۹ در افراد با سلامت عمومی بهتر شود بنابر این لازم استکه در دادن اطلاعات و افزایش سواد سلامت در موقعیت بیماری های واگیردار با سرایت بالا مانند کووید- ۱۹ به افراد تاکید شود.

نویسندگان

منصوره تجویدی

دانشیار گروه پرستاری ، واحد کرج ، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران

توران بهرامی باباحیدری

کارشناس ارشد پرستاری ، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی تعیین کننده موثر بر سلامت ، دانشگاه علوم پزشکی البرز ،کرج ، ایران.

مهراد نکوئی

دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری سلامت جامعه ، کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی ، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ، تهران، ایران

نیلوفر شاهمیرزاد

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره در مامایی ، کمیته تحقیقات دانشجویی ، دانشگاه علوم پزشکی البرز ، کرج ، ایران