بررسی وضعیت کیفیت خواب در نوجوانان شهر بوشهر و عوامل مرتبط با آن در سال ۱۳۹۸
محل انتشار: نشریه پرستاری کودکان، دوره: 9، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 416
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PEN-9-3_002
تاریخ نمایه سازی: 2 خرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: اختلالات خواب تهدیدی جدی برای موفقیت تحصیلی و سلامتی نوجوانان می باشد. درک میزان شیوع این اختلالات و عوامل مرتبط با آن در تعیین سیاست های سلامت عمومی و مشاوره به خانواده ها کلیدی است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت خواب در نوجوانان شهر بوشهر و عوامل مرتبط با آن در سال ۱۳۹۸ صورت گرفت.
روش: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، ۸۵۱ نوجوان ۱۵ تا ۱۸ ساله شهر بوشهر مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بر اساس سهم هر پایه از کلیه دبیرستان های دوره دوم متوسطه دولتی و غیردولتی، پسرانه و دخترانه شهر بوشهر انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) بود.
نتایج : در ۵۹۷ نفر از دانش آموزان (۷۰/۲%) کیفیت خواب نامناسب بود و بیشتر آنها (۴۴%) اختلال تاخیر در به خواب رفتن داشتند. میانگین ساعات هفتگی استفاده از وسایل دیجیتال (۲۴/۰۱) ۲۴/۱۵ ساعت بود. ۷۴/۷% از دانش آموزان حداقل یک شب از هفته استفاده از وسایل دیجیتال را به خوابیدن ترجیح می دادند. دانش آموزانی که در هفته بیش از ۴ شب استفاده از وسایل دیجیتال را به خوابیدن ترجیح می دادند و همچنین دانش آموزانی که میزان استفاده از تلفن همراه در هفته در آن ها بیشتر بود، کیفیت خواب ضعیف تری داشتند. همچنین، جنسیت دختر با کیفیت نامناسب خواب ارتباط مستقیم داشت. این متغیرها روی هم ۲۰/۴تا ۲۷/۲% از تغییرات کیفیت خواب را تبیین می کردند و مدل آزمون شده از لحاظ آماری معنی دار بود(p<۰.۰۰۱).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه ضرورت توجه بیشتر به بهداشت خواب در نوجوانان و افزایش نظارت والدین و اولیاء مدارس بر نحوه و میزان استفاده از وسایل الکترونیکی و تلفن همراه توسط نوجوانان و اقدامات پیشگیرانه را برجسته می کند.
کلیدواژه ها:
Adolescent ، Cell Phone ، Internet Addiction Disorder ، Sleep Quality ، کیفیت خواب ، نوجوان ، تلفن همراه ، اعتیاد به فضای مجازی
نویسندگان
منیژه سیاوشی سیاهی
MSc. Educated in Nursing, School of Nursing and Midwifery, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran.
راضیه باقرزاده
BScN, MScN, Ph.D. Associate Professor, Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran.
مریم روانی پور
BScN, MScN, Ph.D. Professor of Nursing, Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, The Persian Gulf Tropical Medicine Research Center, Bushehr university of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :