طراحی آمارگیری طولی رشد کودکان و نوجوانان ایرانی
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 17، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 194
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSR-17-1_008
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: بررسی تاثیر برخی عوامل محیطی از جمله تربیت بر رشد افراد در دوران طفولیت و نوجوانی، نیازمند انجام مطالعه طولی بلندمدت است؛ به طوری که نمی توان بلافاصله پس از انجام یک مداخله آموزشی یا روان شناسی، تاثیر آن را در انسان جستجو کرد. در پژوهش حاضر، پروتکل طراحی شده جهت بررسی طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی تشریح شد.
روش ها: پس از انجام مطالعه تطبیقی و مرور تجربیات مشابه جهانی در طراحی چنین آمارگیری هایی، آمارگیری طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی برای ۵ موج با فاصله زمانی دو ساله طراحی گردید. سن کودکان مورد بررسی در شروع تحقیق، صفر تا ۱۱ سال در نظر گرفته شد و پرسش نامه های متعددی برای خانوار، والدین، کودکان، نوجوانان و جوانان، معلمان و مدیران مدارسی که کودک در آن ها تحصیل می کند و همچنین، مراقبان در منزل و مهدکودک تدوین گردید. در این آمارگیری، روش نمونه گیری احتمالی سه مرحله ای با طبقه بندی در سطح کل کشور و استان ها با دو رویکرد متفاوت پیشنهاد شد.
یافته ها: نقشه راه مطالعه طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی طراحی و ارایه شد. بدین ترتیب، ۱۳ پرسش نامه تهیه و همچنین، شیوه نمونه گیری و نحوه اجرای آمارگیری در موج های مختلف تعیین گردید.
نتیجه گیری: در پژوهش حاضر، برای اولین بار به طراحی مطالعات طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی پرداخته شد که با هدف بررسی عمیق و همه جانبه فرایند رشد کودکان و نوجوانان و چگونگی تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و آموزشی بر رشد و تکامل آن ها صورت گرفت.
کلیدواژه ها:
Longitudinal studies ، Child development ، Adolescents ، Sampling studies ، Surveys and questionnaires ، مطالعات طولی ، رشد کودکان ، نوجوانان ، مطالعات نمونه گیری ، آمارگیری ها و پرسش نامه ها
نویسندگان
زهرا رضائی قهرودی
Associate Professor, Department of Statistics, School of Mathematics, Statistics and Computer Science, University of Tehran, Tehran, Iran
هلیا صفرخانلو
Department of Statistics, School of Mathematics and Computer, Amirkabir University of Technology, Tehran, Iran
عسل خلیل زاده
Department of Statistics, School of Statistics, Mathematics and Computer, Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran
یداله محرابی
Professor, Department of Epidemiology, School of Public Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
علی رحیمی
Statistics Center of Iran, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :