مدل سازی پایداری در نظام های بهره برداری زراعی– خانوادگی مبتنی بر کشت مخلوط بر اساس تئوری بنیانی (مورد مطالعه: بخش فیروزان )

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 55

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJAEDR-45-2_017

تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

امروزه، محققان به رابطه بین پایداری و تنوع زراعی تاکید می­کنند؛ زیرا افزایش تنوع، پیچیدگی ذاتی اکوسیستم­های زراعی را افزایش می­دهد و از این طریق فرایندهای آن را تقویت می­کند. بسیاری از محققان یکی از عوامل مهم افزایش پایداری در اکوسیستم­های زراعی را استفاده از کشت­ های مخلوط در نظام­های بهره برداری می­دانند. پایداری در نظام­های بهره برداری به ویژه نظام بهره برداری زراعی- خانوادگی که عمده نظام های بهره برداری در ایران را شامل می شود نیاز به مدلی دارد که بر اساس آن امکان پایداری در این نظام فراهم شود.  "نظریه بنیانی"  یا "نظریه برخاسته از داده ها" به ما کمک می­کند تا این مدل را از ساختار درونی ارزش ها، نگرش ها و تجربه های بهره برداران نظام بهره­برداری زراعی- خانوادگی مبتنی بر کشت مخلوط و شرایط و موقعیت خاص این جامعه درک کنیم. اطلاعات مورد نیاز در این خصوص با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند با نمونه ای ۱۹ نفره متشکل از باتجربه ترین کشاورزان مخلوط کار منطقه مورد مطالعه به دست آمد. با تحلیل محتوای متن مصاحبه ها، ۴۱۶ گزاره مفهومی نمایای پایداری در نظام بهره برداری مبتنی بر کشت مخلوط استخراج شد. فهرست کامل گزاره ها با عنایت به قرابت مفهومی و طی سلسله مراتب کدگذاری در نظریه بنیانی در قالب پنج طبقه موضوعی که هریک از نگاهی پایداری در این نظام بهره برداری را تحلیل می کنند، به شرح زیر گروه بندی شد: عوامل علی، عوامل مداخله گر، عوامل زمینه ای، عوامل راهبردی و پیامدهای استفاده از سیستم کشت مخلوط.

کلیدواژه ها:

بخش فیروزان ، پایداری ، کشت مخلوط ، نظام بهره برداری زراعی- خانوادگی ، نظریه بنیانی

نویسندگان

فرحناز رستمی

عضو هیئت علمی گروه ترویج و توسعه روستایی، دانشگاه رازی کرمانشاه و عضو گروه پژوهشی مطالعات اقتصادی– اجتماعی دانشگاه رازی

وحید علی آبادی

کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه

عبدالحمید پاپ زن

عضو هیئت علمی گروه ترویج و توسعه روستایی، دانشگاه رازی کرمانشاه و عضو گروه پژوهشی مطالعات اقتصادی– اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه