واکاوی سازه های موثر بر دیدگاه اعضای اتحادیه تشکل های آب بران درباره توسعه مسئولیت های تشکل (مورد مطالعه: حوزه پایاب سد درودزن فارس)
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 203
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAEDR-46-1_015
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
امروزه بسیاری از دولتها ازجمله ایران دریافتهاند که عامل اصلی رویارویی با بحرانهای آب در بخش کشاورزی از نادیده انگاشتن بهرهبرداران در عرصه مدیریت آب نشئت گرفته است. از این رو، به انتقال مدیریت آبیاری از دولت به جوامع محلی در قالب تشکلهای آببران توجه شده است. همچنین، واگذاری مسئولیتها به تشکلهای آببران بدون بررسی دیدگاه ها و نظرهای بهرهبرداران موجب شکست اینگونه تشکلها می شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف واکاوی سازههای موثر بر دیدگاه اعضای اتحادیه تشکلهای آببران درباره توسعه مسئولیتهای تشکل در محدوده کانال اردیبهشت درودزن در استان فارس به روش کمی و با استفاده از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام گرفت. آزمودنیهای این تحقیق شامل ۲۴۵ نفر از اعضای اتحادیه تشکلهای آببران بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده از بین جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند. در کل، یافتههای پژوهش نشان داد از بین چهار دسته سازههای فردی- نگرشی، اجتماعی، زراعی- موقعیتی و اقتصادی، متغیرهای اندازه خانوار، نگرش به سازمان آب و شرکت بهرهبرداری، نگرش به وجود روابط عادلانه در تشکل، مدت عضویت فرد در تشکل، سطح تحصیلات، میزان مشارکت در فعالیتهای اجتماعی، میزان مشارکت در فعالیتهای تشکل، رعایت اصول اخلاقی در بین اعضا، میزان استفاده از آب کانال، نوع تشکل، نوع محصولات زراعی و سطح زیرکشت، رابطه معنیداری با دیدگاه درباره توسعه مسئولیتهای تشکل داشتند. درضمن، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد درمورد دیدگاه درباره توسعه مسئولیتهای تشکل، سه متغیر نگرش به وجود روابط عادلانه در تشکل، نگرش به سازمان آب و شرکت بهره برداری و میزان استفاده از آب کانال، می توانند حدود ۳۶ درصد از تغییرات آن را تبیین کنند. در ادامه، با توجه به یافتههای پژوهش، پیشنهادهایی به منظور بهبود دیدگاه اعضا درباره توسعه مسئولیت های تشکل ارائه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
داریوش حیاتی
دانشیار بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز
زیبا نجفی قرقانی
کارشناس ارشد شرکت مهندسی مشاور پوراب فارس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :